Grzanki do zupy
Fajny przepis?

Grzanki do zupy

Grzanki to doskonały dodatek do zupy, szczególnie tych a’la krem. Idealne grzanki do zupy powinny być chrupiące i złociste. Ja grzanki zawsze wrzucam do zupy bezpośrednio przed podaniem, aby były jeszcze chrupiące.

Domowe grzanki można przyrządzić z pszennego i razowego chleba. Możemy wykorzystać  czerstwe pieczywo, które na chrupiące grzanki do zupy nadaje się idealnie. Jak widzicie grzanki są też doskonałym sposobem na wykorzystanie nieco przesuszonego pieczywa. Ja grzanki do zupy przygotowuję na patelni. Czasami przyprawiam je ziołami.

Dzisiaj pokaże Wam grzanki w czystej postaci bez żadnych dodatków. Kiedy przygotowuje grzanki w większej ilości zimne grzanki wkładam do słoiczka lub pojemnika próżniowego i przechowuję do 3 tygodni. Wykorzystuję je do wielu zup, zwłaszcza tych przecierowych. Grzanki doskonale pasują do zupy cebulowej, czosnkowej czy kremu z pieczarek. Polecam!

Grzanki do zupy przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Liczba porcji: uzależniona od ilości pieczywa
Składniki:
  • kawałek chleba pszennego lub razowego,
  • oliwa z oliwek.

Grzanki do zupy – krok po kroku

Krok 1

Chleb kroję w średniej wielkości kostkę.

Krok 2

Na patelnię wlewam ok. 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wsypuję pocięty chleb i smażę grzanki do uzyskania złotego koloru. Kilka razy obracam je potrząsając patelnią, tak, żeby przypiekły się ze wszystkich stron. Grzanki do zupy są już gotowe!

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Buraczki do obiadu przepis

Buraczki do obiadu to idealny dodatek do obiadu. Pasują do wielu dań. Są doskonałym dodatkiem do kaczki, kotleta schabowego, a...

Zamknij