Grzanki to doskonały dodatek do zupy, szczególnie tych a’la krem. Idealne grzanki do zupy powinny być chrupiące i złociste. Ja grzanki zawsze wrzucam do zupy bezpośrednio przed podaniem, aby były jeszcze chrupiące.
Domowe grzanki można przyrządzić z pszennego i razowego chleba. Możemy wykorzystać czerstwe pieczywo, które na chrupiące grzanki do zupy nadaje się idealnie. Jak widzicie grzanki są też doskonałym sposobem na wykorzystanie nieco przesuszonego pieczywa. Ja grzanki do zupy przygotowuję na patelni. Czasami przyprawiam je ziołami.
Dzisiaj pokaże Wam grzanki w czystej postaci bez żadnych dodatków. Kiedy przygotowuje grzanki w większej ilości zimne grzanki wkładam do słoiczka lub pojemnika próżniowego i przechowuję do 3 tygodni. Wykorzystuję je do wielu zup, zwłaszcza tych przecierowych. Grzanki doskonale pasują do zupy cebulowej, czosnkowej czy kremu z pieczarek. Polecam!
Grzanki do zupy przepis
- kawałek chleba pszennego lub razowego,
- oliwa z oliwek.
Grzanki do zupy – krok po kroku
Krok 1
Chleb kroję w średniej wielkości kostkę.
Krok 2
Na patelnię wlewam ok. 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wsypuję pocięty chleb i smażę grzanki do uzyskania złotego koloru. Kilka razy obracam je potrząsając patelnią, tak, żeby przypiekły się ze wszystkich stron. Grzanki do zupy są już gotowe!
[…] Zupa krem z pora to zupa, którą polubią wszyscy wielbiciele kremowych zup. Jest wyrazista w smaku i najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącymi grzankami. […]