Ciastka owsiane z kokosem
Fajny przepis?

Ciastka owsiane z kokosem

Pełnoziarniste ciastka owsiane z kokosem to dobry pomysł na odżywcza i pyszną przekąskę. Ciasteczka są kruche i zdrowe!

Ciastka owsiane z kokosem to dobra alternatywa dla klasycznych kruchych ciasteczek.  Pełnoziarniste ciastka owsiane z koksem są idealną przekąską do pracy albo drugim śniadaniem do szkoły. Pysznie smakują również z poranną kawą.

Ciasteczka owsiane są proste w przygotowaniu. Upieczone ciasteczka warto zamknąć w szczelnym pojemniku, wtedy przez kilka dni będą nadal świeże i kruche.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Ciastka owsiane z kokosem

Ciastka owsiane z kokosem pysznie smakują w towarzystwie kawy!

Ciastka owsiane z kokosem przepis

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 10-15 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Liczba porcji: 20 dużych ciastek
Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka.

Ciastka owsiane z kokosem – krok po kroku

Krok 1

Do miski dodaję wszystkie składki: płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, miód i jajko. Wyrabiam, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest lekko klejące.

Krok 2

Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z ciasta formuję kulkę, spłaszczam w dłoniach i kładę na blasze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę 10-15 minut. Następnie studzę na kratce. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się kruche. Zimne ciasteczka wkładam do pojemnika próżniowego, aby nie straciły kruchości!

Ciastka owsiane z kokosem

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Roladki z szynką i szpinakiem
Roladki z szynką i szpinakiem

Roladki z szynką i szpinakiem to pomysł na wyjątkowy obiad. Wyglądają i smakują przepysznie.

Zamknij