Kasza manna na mleku
Fajny przepis?

Kasza manna na mleku

Kasza manna na mleku to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Kaszka manna to danie, które pamiętam z dzieciństwa, ale zdecydowanie nie jest ona tylko dla dzieci!

Kaszkę manną można przygotować na różne sposoby. Dzisiaj najprostszy i szyba najszybszy z nich. Kaszka manna na mleku z dodatkiem odrobiny cukru z wanilią polana syropem z owoców aronii smakuje jak pyszny deser, ale tak na prawdę to jeden z moich sprawdzonych pomysłów na szybkie śniadanie .

Najbardziej lubię kaszkę na gęsto, ale jeśli lubicie bardziej płynną wystarczy dodać nieco więcej mleka. Możecie dodać ją z dowolnym syropem lub ulubionym dżemem. A jaką kaszkę lubicie najbardziej?

Kasza manna na mleku najlepiej smakuje z ulubionym syropem lub dżemem!

Kasza manna na mleku – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Liczba porcji: 1 porcja
Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy mannej,
  • 1 płaska łyżeczka cukru z wanilią.

Kasza manna na mleku – krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier wanilia i kaszkę manną. Gotuję kilka minut na wolnym ogniu. Kaszka jest gotowa kiedy zaczyna gęstnieć. Jeśli jest za gęsta dolewam jeszcze trochę mleka, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podaję polaną syropem z aronii.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bułki z ziarnami

Bułki z ziarnami to kolejny przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki pszennej razowej, ziarnami słonecznika, dyni i siemienia...

Zamknij