Ciastka półfrancuskie
Fajny przepis?

Ciastka półfrancuskie z marmoladą i serem

Ciastka półfrancuskie to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Bardzo przypominają mi w smaku śląskie szplitry. Ciastka półfrancuskie rozwarstwiają się podczas pieczenia. Są jak połączenie ciasta kruchego i francuskiego. Można przygotować je z marmoladą, serem, makiem lub cukrem. Ja najbardziej lubię je z serem i konfiturą śliwkową. U góry smaruje je delikatnie lukrem.

Ciasteczka spokojnie można przechowywać przez kilka dni i nadal są chrupiące. Warto zamknąć je w szczelnym pojemniku. Polecam je do kawy, herbaty i tak po prostu jako coś słodkiego do przekąszenia w ciągu dnia.

Ciastka półfrancuskie z marmoladą i serem najlepiej smakują mi w połączeniu z kawą!

Ciastka półfrancuskie przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut + chłodzenie + pieczenie
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C
Liczba porcji: 2 blachy ciastek
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
  • marmolada lub konfitura śliwkowa,
  • kostka tłustego twarogu, skórka z pomarańczy, cukier waniliowy.

Ciastka półfrancuskie – krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, miękką margarynę,  śmietanę, cukier waniliowy. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładam do lodówki i schładzam ok. 1 godzinę.

Krok 2

W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowuję nadzienie do ciasteczek. Twaróg przeciskam 2 razy przez prasę, aby był bardziej delikatny. Dodaję do niego 2 łyżki cukru waniliowego i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Krok 3

Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Stolnicę posypuję odrobiną mąki. Kładkę 1-szy kawałek ciasta i wałkuje wałkiem, tak aby ciasto miało ok. 4 mm. Rozwałkowane ciasto tnę na kwadraty. Na środek każdego z nich nakładam konfiturę lub ser. Zwijam dwa rogi i zlepiam mocno ciasto na środku. Następnie ciasteczka układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę ok. 20 minut w temperaturze 200 0 C, aż do uzyskania złotego koloru. Schłodzone ciastka dekoruje odrobiną lukru lub posypuję cukrem pudrem.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Koktajl truskawkowy

Uwielbiam koktajl truskawkowy. Można go zrobić w kilka minut, a jest pyszny. Wystarczy garść truskawek, maślanka lub kefir, aby przyrządzić...

Zamknij