Kruche ciastka z bezą i orzechami
Fajny przepis?

Kruche ciastka z bezą i orzechami

Kruche ciastka z bezą, konfiturą śliwkową i orzechami to dla mnie idealnie połączenie. Jeśli lubisz bezy i kruche ciasto na pewno polubisz je tak jak ja!

Mój mężczyzna przypomniał sobie kiedyś o ciastkach, które piekła jego mama. Pamiętał, że były kruche, a na ich wierzchu była beza z orzeszkiem. Oczywiście postanowiłam upiec te ciasteczka. Nie znając przepisu wymyśliłam swoją wersję, być może podobną do tych ciasteczek z dzieciństwa.

Wykorzystałam mój sprawdzony przepis na kruche ciasto, które jest kruche i bardzo smaczne. Na ciasto nałożyłam konfiturę śliwkową, następnie bezę i orzech włoski. Zamiast orzechów włoskich możecie tutaj spokojnie wykorzystać orzechy laskowe. Ciasteczka robią furorę wśród rodziny i są na prawdę pyszne.

Kruche ciastka z bezą i orzechami przepis

Czas przygotowania: ok. 1,30 godzina (w tym 1 godzina chłodzenia ciasta)
Czas pieczenia: 30 minut
Temperatura pieczenia: 160 0 z termoobiegiem
Liczba porcji: ok. 30 ciastek
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (typ 450),
  • kostka masła (200 g),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka.
Składniki na bezę:
  • 3 białka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
  • konfitura śliwkowa lub porzeczkowa,
  • orzechy włoskie lub laskowe.

Kruche ciastka z bezą i orzechami – krok po kroku

Krok 1

Zagniatam wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukry, proszek do pieczenia, masło (dodaję pokrojone na mniejsze kawałki np. plastry), żółtka (białka daję do osobnej miski i wykorzystam je później do bezy). Zagniatam, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Jeśli ciasto jest za suche dodaję odrobinę wody ok. 1 łyżkę stołową. Wyrobione ciasto daję na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2

Wyciągam ciasto z lodówki. Rozwałkowuje je tak aby miało ok. 0,5 cm wysokości. Wycinam z niego okrągłe ciasteczka i układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Krok 3

Ciasteczka smaruję powidłami śliwkowymi.

Krok 4

Przygotowuję bezę z wcześniej oddzielonych białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy białka będą już ubite (po obróceniu miski do góry nogami nie wypadają z  niej) dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i powoli wsypuję cukier. Zmniejszam obroty miksera. Ubijam do uzyskania gładkiej masy.

Krok 5

Masę bezową układam na ciasteczkach. Na górę daję orzech włoski. Blachę wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika i piekę ok. 30 minut w temperaturze 160 0 z termoobiegiem.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szafka na klucze decoupage

Szafka na klucze to moje pierwsze zetknięcie z Decoupage. Zaczęło się od tego, że mój mężczyzna nigdy nie wie, gdzie...

Zamknij