Buraczki przepis
Fajny przepis?

Buraczki do obiadu przepis

Buraczki do obiadu to idealny dodatek do obiadu. Pasują do wielu dań. Są doskonałym dodatkiem do kaczki, kotleta schabowego, a także drobiu. Moja mam zawsze podawała je z kotletami mielonymi.

Kiedyś nie lubiłam buraczków do obiadu i barszczu, ale przyszedł też czas kiedy smaki się zmieniły i buraczki pojawiają się u nas często w różnej postaci. Dzisiaj przepis na buraczki do obiadu, takie jakie przyrządzała zawsze moja mam. W takiej postaci buraczki smakują mi najbardziej. Lubię je podawać jako dodatek do obiadu dla wielu dań.

Buraczki do obiadu przepis

Czas przygotowania: 1,5 godziny (gotowanie buraczków + przygotowanie)
Liczba porcji: ok. 4 porcje
Koszt:
Składniki:
  • 4 średniej wielkości buraki,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • sól i pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • chrzan.

Buraczki do obiadu – krok po kroku

Krok 1

Buraczki obieram ze skóry. Wkładam do garnka. Dodaję  2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i ząbek czosnku. Zalewam wodą i gotuję, aż będą miękkie.

Krok 2

Ostudzone buraczki trę na grubej tarce. Dodaję sól, świeżo zmieniony pieprz, 2 łyżeczki chrzanu. Mieszam i gotowe!

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kokarda na prezent – pakowanie prezentów

Pakowanie prezentów  to dla mnie sama przyjemność! Lubię kupować prezenty i je pakować. Staram się jednak, aby w prezentach i...

Zamknij