Fajny przepis?

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką to obowiązkowe ciasto w sezonie rabarbarowym u nas w domu. Pojawia się u nas co roku i szybko znika!

Lubię robić kruche ciasta z różnymi dodatkami. Dzisiaj mój pomysł na ciasto z rabarbarem! Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Chrupiąca kruszonka połączona z kwaskowatym rabarbarem i kruchym ciastem to połączenie idealne! Nie wiem co lubię w nim najbardziej: mega kruchą kruszonkę lub połączenie kwaśnych i słodkich smaków. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

W naszym domu ten rabarbarowy placek znika bardzo szybko. tak szybko, że aż trudno mu zrobić zdjęcie! 😉 Lubicie ciasta z rabarbarem?

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką idealne do kawy!

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką przepis

Czas przygotowania: 5-10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 15-20 minut  + 30-40 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 185 g masła,
  • 3 duże żółtka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę rabarbarową:
  • 1 kg rabarbaru,
  • 6 łyżek cukru,
  • powidła śliwkowe.
Składniki na kruszonkę:
  • 185 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki cukru z wanilią.

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – krok po kroku

Krok 1

Zagniatam wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, masło, żółtka, mleko i proszek do pieczenia. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki albo na kilka minut do zamrażalki (tylko żeby się schłodziło).

Krok 2

Ciasto wyjmuje z lodówki i wyklejam nim blachę o wymiarach ok. 33×23 cm odłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę około 15-20 minut. Ciasto podpiekam do momentu, aż będzie lekko złociste. Wyjmuję z piekarnika i studzę.

Krok 3

Rabarbar myję i obieram. Kroję na cienkie plasterki (ok. 1 cm). Wrzucam rabarbar na gorącą patelnię. Posypuję cukrem. Podgrzewam kilka minut, aż rabarbar puści soki. Następnie przekładam na durszlak, aby okapał z niego nadmiar soku.

Krok 4

W międzyczasie przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję mąkę i cukry. W rondelku roztapiam masło. Gorące masło wlewam do miski z mąką i cukrami i mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Przestudzone ciasto smaruję domowymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej, aby były one kwaśne. Można wybrać również np. porzeczkowe. Na powidła kładę rabarbar i posypuję kruszonką.

Krok 6

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 0 C i piekę ok. 30-40 minut. Ostudzone ciasto prószę cukrem pudrem. Smacznego!

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi leniwe

Pierogi leniwe to pyszne puszyste pierogi z serem. Ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a smakują przepysznie!

Zamknij