Fajny przepis?

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe to pyszne puszyste pierogi z serem. Ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a smakują przepysznie!

Jestem wielką fanką pierogów. Niestety są one trochę pracochłonnym daniem. Teraz kiedy mam w domu kilkumiesięcznego maluszka nie zawsze mam czas na lepienie pierogów! :)

Pierogi leniwe to fajna alternatywa dla zwykłych pierogów. To pyszne pierogi z serem. Mają bardzo trafną nazwę – można je wykonać bardzo szybko i potrzeba do tego na prawdę niewiele składników. Są dla mnie dobrym pomysłem na obiad na słodko. Jeśli jeszcze nie robiliście pierogów leniwych koniecznie nadróbcie zaległości!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Pierogi leniwe najlepiej smakują polane odrobiną masła!

Pierogi leniwe przepis

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 2-3 minuty
Składniki:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego,
  • masło.

Pierogi leniwe – krok po kroku

Krok 1

Do miski wkładam twaróg. Rozgniatam go widelcem. Dodaję mąkę i cukier waniliowy. Rozdzielam żółto od białka. Żółto dodaję do miski, biało rozbijam w szklance delikatnie trzepaczką i dodaję połowę białka do miski. Wszystkie składniki ugniatam na ciasto. Może ono być lekko klejące, ale staram się nie dodawać do niego więcej mąki. Kiedy ciast ma jednolita konsystencję. Robię z niego walec i posypuje go mąką. Kroję na plastry.

Krok 2

Pierogi wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podaję posypane odrobiną cukru z wanilia i roztopionym masłem.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ziemniak dla niemowląt

Ziemniak dla niemowląt w formie delikatnego puree ziemniaczanego. Papka z ziemniaka to dobry pomysł na początek rozszerzania diety u niemowlaka!

Zamknij