Kawa mokka z czekoladą i kakao
Fajny przepis?

Kawa mokka z czekoladą i kakao

Mocno czekoladowa kawa mokka z czekoladą i kakao to idealny pomysł dla każdego miłośnika kawy i czekolady. Ja uwielbiam kawę, a kawa mokka smakowała mi wyśmienicie!

Dla mnie kawa mokka powinna być mocno czekoladowa, ale powinna mieć również wyczuwalny smak kawy. Dlatego do przygotowania kawy mokka wybieram mocne espresso.

Kawę mokka możesz przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy 10 minut, aby przygotować tą pyszną kawę. W przeciwieństwie do kawy latte, a kawie mokka nie używamy spienionego mleka. Podobnie jednak jak w espresso bazą kawy jest espresso. Możesz je przygotować w ekspresie lub zaparzyć tradycyjnie, oczywiście wykorzystując specjalną kawę dla espresso.

Mokka jest intensywnie czekoladowa i doskonale smakuje

Kawa mokka przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Liczba porcji: 1 filiżanka kawy mokka
Składniki:
  • 1 espresso,
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %,
  • kilka kostek czekolady gorzkiej startej na tarce,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • bita śmietana i cukrowe ozdoby do deklaracji.

Kawa mokka – krok po kroku

Krok 1

Mleko wlewam do rondelka i podgrzewam. Dodaję 3 łyżeczki potartej wcześniej na tarce czekolady (lub pokrojonej w małe kawałki). Dodaję 1 łyżeczkę kakao i gotuję, aż kakao i czekolada się rozpuszczą. Dodaję 1 łyżeczkę cukru (jeśli nie słodzicie kawy pomińcie cukier)

Krok 2

Zaparzam 1 espresso.

Krok 3

Do filiżanki wlewam espresso i przygotowane wcześniej mleko z kakao i czekoladą. Mieszam. Można podać z bitą śmietaną lub kruchym ciasteczkiem.

Kawę mokka można podać z bitą śmietaną i lukrowymi ozdobami

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kruche ciastka z bezą i orzechami
Kruche ciastka z bezą i orzechami

Kruche ciastka z bezą, konfiturą śliwkową i orzechami  to dla mnie idealnie połączenie. Jeśli lubisz bezy i kruche ciasto na...

Zamknij