Fajny przepis?

Konfitura z nektarynek

Konfitura z nektarynek, czyli przepis na pyszną konfiturę do naleśników, jogurtu czy bułkę. Konfiturę z nektarynek warto mieć w swojej domowej spiżarni!

Mimo, że nie mamy jeszcze sezonu na nektarynki miałam w domu koszyk nektarynek, na które za bardzo nie miałam pomysłu. Niestety nie mogę ich jeść w formie surowej, więc wpadłam na pomysł konfitury z nektarynek.

W tamtym roku zaczęłam swoją przygodę z domowymi konfiturami . W tym roku zdecydowanie zamierzam ją kontynuować! Dzięki temu przez cały rok mamy dostęp do pysznych konfitur, które w składzie mają praktycznie same owoce, a nie wodę!

Nektaryn do konfitury nie obierałam ze skóry, ale jeśli chcecie możecie je obrać. Podczas gotowania skóra staje się bardzo miękka. Do konfitury najlepiej jest wybrać dojrzałe i miękkie nektaryny.

PS. Sezon na czereśnie w pełni, więc polecam Wam serdecznie konfiturę z czereśni z cynamonem . To nasza ulubiona konfitura!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Konfitura z nektarynek

Konfitura z nektarynek – przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Składniki:
  • 1 kilogram nektaryn,
  • 1/4 szklanki cukru.

Konfitura z nektarynek – krok po kroku

Krok 1

Nektaryny myję, kroję na pół i oddzielam z nich pestki. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone nektarynki wrzucam na patelnię i posypuję cukrem. Odstawiam na 1 godzinę.

Krok 2

Nektarynki gotuję na wolnym ogniu ok. 30-40 minut (w zależności od owoców, powinny się rozpaść i zgęstnieć). Od czasu do czasu mieszam i uważam, żeby się nie przypaliły. Początkowo można patelnię przykryć, aby owoce puściły soki. tylko uważajcie, żeby nie wykipiały. Po kilku minutach zdejmuję pokrywkę i gotuję na wolnym ogniu do czasu, aż konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.

Krok 3

Gorącą konfiturę wlewam do przelanych wrzątkiem słoików, szybko zakręcam i obracam „do góry nogami”. Pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiki opisuję (data + rodzaj owoców) i odkładam do spiżarni.

Konfitura z nektarynek

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajeczne muffiny ze szpinakiem

Jajeczne muffiny ze szpinakiem to pomysł na lekkie śniadanie. Muffiny z jajek ze szpinakiem, papryką i zieloną cebulką!

Zamknij