Domowy zakwas na żurek
Fajny przepis?

Domowy zakwas na żurek

Zakwas na żurek to baza do przygotowania pysznego domowego żurku. Zakwas na żurek możecie przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka dni, żeby przygotować pyszny i aromatyczny zakwas!

Zakwas na żurek można kupić w każdym sklepie. Jest dostępny w woreczkach, butelkach. Ale nic nie zastąpi domowego zakwasu na żur. Jest on bardziej aromatyczny, a zupa ugotowana z nim jest przepyszna!

Przygotowanie zakwasu zajmuje kilka minut. Możemy go kisić w glinianym naczyniu lub szklanym słoiku. Następnie odstawiamy go na kilka dni w  ciepłe miejsce i jest już gotowy. Po tym czasie można go od razu użyć do przygotowania żurku lub zakręcić słoik i przechowywać w lodówce.

Domowy zakwas na żurek jest gotowy już po kilku dniach!

Domowy zakwas na żurek – przepis

Czas przygotowania: 5 minut + 4-5 dni kiszenia żuru
Liczba porcji: 1 litr
Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000),
  • 1 litr ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 ząbki czosnku.

Domowy zakwas na żurek – krok po kroku

Krok 1

Do słoika wsypuję mąkę, dodaje liść laurowy, ziele angielskie i 2 ząbki lekko zmiażdżonego czosnku. Całość zalewam ciepłą przegotowaną wodą. Słoik przykrywam ściereczką, na którą nakładam gumkę recepturkę. Słoik odstawiam na ok. 4 dni  w ciepłe miejsce. Najlepiej w okolicach kaloryfera.

Krok 2

Po kilku dniach kiszenia zakwas na żurek jest już gotowy. Można go wykorzystać od razu do przygotowania żurku lub zamknąć szczelnie słoik i przechowywać w lodówce.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciapkapusta
Ciapkapusta, czyli kapusta z ziemniakami

Ciapkapusta to pomysł na pyszny śląski obiad. Kapusta kiszona z ziemniakami smakuje pysznie, jeśli dodamy do niej karkówkę i sos...

Zamknij