Ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami
Fajny przepis?

Ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami świetnie smakują z kawą, herbatą czy mlekiem. Są chrupiące, smaczne i odżywcze!

Z mąki pełnoziarnistej można wyczarować wiele fajnych rzeczy. Piekłam już wiele chlebów, ciast, czy naleśniki, ale te ciasteczka są dla mnie numerem 1!

Są chrupiące, mocno orzechowe. Są po prostu pyszne. Mają tylko 1 minus szybko znikają. Ciastka pełnoziarniste są bardzo pożywne. Często piekę je, gdy wybieramy się w góry. Dodaję do nich wtedy wiele bakali, dzięki czemu ciasteczka dodają nam energii.

Ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami to dobry pomysł również na dodatek do śniadania do szkoły czy do pracy. Mój mężczyzna stwierdził, że są to najlepsze ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam, a to chyba dobra rekomendacja :)

Ciastka pełnoziarniste doskonale smakują z kawą, mlekiem lub herbatą. Ja bardzo lubię je jeść z ulubionym jogurtem!

Ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami przepis

Czas przygotowania: ok. 25 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 12-15 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Liczba porcji:
Składniki na ciasto:
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 g cukru brązowego,
  • 2 kopiaste łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 2 garście orzechów włoskich.
Porady:
  • możesz wykorzystać również inne orzechy lub bakalie.

Ciastka pełnoziarniste z czekoladą i orzechami – krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukry, jajko, miód, mleko i masło. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję. Nie powinno kleić się do rąk. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodaję odrobinę mąki. Jeśli jest zbyt suche odrobinę mleka.

Krok 2

Orzechy i czekoladą siekam na małe kawałki. Dodaję do wyrobionego ciasta i ponownie zagniatam, aż do wymieszania się składników.

Krok 3

Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Biorę kawałek ciasta formuję z niego kuleczkę i spłaszczam w dłoniach. Następnie układam na papierze do pieczenia. Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru w temperaturze 180 0 C.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
sok z marchewki przepis
Sok z marchewki, banana i pomarańczy

Pyszny i zdrowy sok z marchewki, banana i pomarańczy. Przepis prosty, a sok smakuje pysznie, dla mnie 100 razy lepiej...

Zamknij