Bułki z ziarnami
Fajny przepis?

Bułki z ziarnami

Bułki z ziarnami to kolejny przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki pszennej razowej, ziarnami słonecznika, dyni i siemienia lnianego.

Bułki z ziarnami z mąki pszennej i mąki pszennej razowej to jedne  z moich ulubionych bułek, które piekę w domu. Bułki są miękkie i sycące. Do ciasta dodaję różne ziarna, które dodają im dodatkowego smaku. U góry posypuję ziarnami dyni.

Jeśli nigdy nie piekliście w domu bułek koniecznie nadróbcie zaległości. Pieczenie bułek w domu wcale nie jest takie trudne. Potrzeba tylko trochę cierpliwości i przede wszystkim czasu. Całe przygotowanie i pieczenie bułek zajmuje ok. 3 godzin. Nie zniechęcajcie się jednak, bo większość tego czasu zajmuje wyrastanie ciasta. Warto jednak spróbować choć raz domowych bułeczek, które pięknie pachną w całym mieszkaniu!

Bułki z ziarnami pysznie smakują zarówno z szynką jak i serem!

Bułki z ziarnami – przepis

Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C z termoobiegiem
Liczba porcji: 4 bułki
Składniki:
  • 125 g mąki pszennej razowej (typ 2000),
  • 125 g mąki pszennej typ 550,
  • 110 ml ciepłej wody,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Bułki z ziarnami – krok po kroku

Krok 1

Bułeczki zaczynam od przygotowania rozczynu. Do ciepłego mleka dodaje rozkruszone drożdże, miód i 1 łyżkę mąki pszennej razowej. Pozostawiam rozczyn w ciepłym miejscu na 15  minut. Po tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość o co najmniej połowę.

Krok 2

Do miski dodaje mąkę, wodę, oliwę, sól oraz rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto ok. 15 minut. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaję ziarna. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Krok 3

Ciasto dzielę na 4 części. Z każdej z nich formuję kulkę i delikatnie spłaszczam. Każdą z nich układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smaruję odrobiną mleka i odsypuję ziarnami dyni. Ziarna przyciskam do bułek. Blachę z bułkami przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Krok 4

Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 20 minut. Wyciągam bułki i studzę na ruszcie.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kasza pęczak z grzybami

Kasza pęczak z grzybami to dobry pomysł na bardzo odżywczy i zdrowy obiad. Kaszę przygotowałam jak risotto, dzięki czemu ma...

Zamknij