Tortilla pełnoziarnista
Fajny przepis?

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista, czyli przepis na domową tortillę z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Miękkie, elastyczne i smaczne!

Bardzo lubię przyrządzać w domu tortillę z różnymi dodatkami (wrapy). To taki pomysł na szybki posiłek. Można do niej wrzucić wszystko co ma się pod ręką albo raczej w lodówce i mamy pyszne danie. Kiedyś kupowałam gotowe placki tortilla. W sumie do końca nie wiem czemu. Wiele gotowych tortilli nie jest dobra w smaku, a poza tym ceny za kilka najczęściej pszennych placków z bonusem ulepszaczy nie są tanie.

W końcu spróbowałam kiedyś przyrządzić je samodzielnie z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej. Tak powstała moja tortilla pełnoziarnista . Jest na prawdę bardzo smaczna. Jest sprężysta i elastyczna. Idealnie się zawija. Po przygotowaniu jej możecie ja przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni, ale koniecznie w woreczku lub zamkniętym pojemniku. Jesteście gotowi na domowe tortille?

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Liczba porcji: 5-6 tortilli
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 1800,
  • 160 ml gorącej wody,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Tortilla pełnoziarnista – krok po kroku

Krok 1

Do miski dodaję mąki, sól i olej. Zalewam gorącą wodą. Mieszam ciasto początkowo łyżką (bo gorące), a później ugniatam ręką. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy 1-2 minutki, aż uzyska jednolitą konsystencję. Ugniecione ciasto odkładam na ok 10 minut. Miskę przykrywam  ściereczką kuchenną, aby nie wyschło.

Krok 2

Ciasto dzielę na 5-6 kawałków. Biorę 1 i wałkuję go na płaski placek na stolnicy lub stole posypanym odrobiną mąki. Jeśli ciasto się klei do wałka również podsypuje je trochę mąką. Ciasto powinno być cienkie. Kiedy uzyskam odpowiednią wielkość placka biorę duży talerz przykładam do ciasta i ucinam ciasto na około talerza, dzięki temu mam okrągły placek. Nie przejmujcie się jeśli przy przenoszeniu placka rozciągnie się on i straci swój okrągły kształt.

Krok 3

Placek wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną) i podpiekam po 30 sekund z każdej strony. Nie można ich podpiekać za długo, bo wtedy będą sztywne i suche. Gotową tortillę kładę na talerz i przykrywam ścierką kuchenną. Z kolejną tortillę piekę i przekładam na talerz. Zawsze nową upieczoną tortillę kładę na spód talerza (pod poprzednie) i przykrywam ściereczka. Po upieczeniu czekam 5-10 minut, aż tortille zmiękną i wystygną. Następnie przygotowuję z nich wrapsy lub daję do woreczka lub pojemnika próżniowego i kryję do lodówki. Można je tak przechowywać ok. 3-4 dni. Smacznego!

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista

Tortilla pełnoziarnista

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Gofry – chrupiące i miękkie

Przepis na pyszne gofry - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry z bitą śmietaną, owocami i miętą to...

Zamknij