Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
Fajny przepis?

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą to prosty sposób na pyszny i szybki obiad. Szpinak doskonale komponuje się z serem gorgonzola tworząc pyszny sos!

Lubię szpinak i makarony, jeśli i Wy lubicie to spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą na pewno polubicie ten przepis. Charakterystyczny smak szpinaku przełamałam wyrazistym smakiem sera gorgonzola, który w połączeniu ze śmietaną stworzył pyszny sos.

Mój sposób na spaghetti jest taki: przygotowuję zawsze tak, że tylko delikatnie podgotowuję makaron. Lekko twardawy makaron dodaje do sosu i w sobie dusze go kilka minut. Dzięki temu makaron doskonale połączy się z sosem i nabierze smaku.

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą to pomysł na szybki i pyszny obiad!

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą przepis

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 3-4 osób
Składniki:
  • makaron spaghetti,
  • szpinak,
  • 100g sera gorgonzola,
  • 100 g śmietany 18%,
  • łyżka masła,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą – krok po kroku

Krok 1

Do patelni roztapiam 1 łyżkę masła. Dodaję czosnek i 1/2 cebuli pokrojone w kostkę. Podsmażam 1 minutę. Dodaję wcześniej umyty i pokrojony na mniejsze kawałki szpinak (jeśli używacie szpinaku baby nie trzeba go kroić). Całość duszę 4 minuty.

Krok 2

Następnie dodaję dodaję ser gorgonzola i całość duszę jeszcze z 2 minuty. w tym czasie gotuję makaron. Gotuję go bardzo krótko tak aby był co najwyżej al dente. Taki makaron dodaję do szpinaku. Dolewam odrobinę wody w której gotowałam makaron i dusze całość 3 minuty. Podaję z pokruszonym na wierzchu serem gorgonzola.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Grochówka
Grochówka

Przepis na pyszną grochówkę. Gęstą i wyrazistą w smaku. Z dodatkiem wędzonego boczku. Dla mnie grochówka idealna!

Zamknij