Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą to prosty sposób na pyszny i szybki obiad. Szpinak doskonale komponuje się z serem gorgonzola tworząc pyszny sos!
Lubię szpinak i makarony, jeśli i Wy lubicie to spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą na pewno polubicie ten przepis. Charakterystyczny smak szpinaku przełamałam wyrazistym smakiem sera gorgonzola, który w połączeniu ze śmietaną stworzył pyszny sos.
Mój sposób na spaghetti jest taki: przygotowuję zawsze tak, że tylko delikatnie podgotowuję makaron. Lekko twardawy makaron dodaje do sosu i w sobie dusze go kilka minut. Dzięki temu makaron doskonale połączy się z sosem i nabierze smaku.
Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą przepis
- makaron spaghetti,
- szpinak,
- 100g sera gorgonzola,
- 100 g śmietany 18%,
- łyżka masła,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą – krok po kroku
Krok 1
Do patelni roztapiam 1 łyżkę masła. Dodaję czosnek i 1/2 cebuli pokrojone w kostkę. Podsmażam 1 minutę. Dodaję wcześniej umyty i pokrojony na mniejsze kawałki szpinak (jeśli używacie szpinaku baby nie trzeba go kroić). Całość duszę 4 minuty.
Krok 2
Następnie dodaję dodaję ser gorgonzola i całość duszę jeszcze z 2 minuty. w tym czasie gotuję makaron. Gotuję go bardzo krótko tak aby był co najwyżej al dente. Taki makaron dodaję do szpinaku. Dolewam odrobinę wody w której gotowałam makaron i dusze całość 3 minuty. Podaję z pokruszonym na wierzchu serem gorgonzola.
Koniecznie muszę wypróbować!