Muffiny z orzechami i czekoladą
Fajny przepis?

Muffiny z orzechami i czekoladą

Muffiny z orzechami i czekoladą to doskonałe połączenie miękkich i puszystych muffinek z czekoladą i orzechami. Idealne do kawy i herbaty, i nie tylko!

Muffinki z orzechami i czekoladą na pewno znajdą wielu swoich zwolenników. Puszyste i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz. Wypełnione orzechami i roztopioną czekoladą. Bajka!

Muffinki te możecie przygotować na różne sposoby. Ja wybrałam do nich orzechy włoskie i mleczną czekoladę, ale spokojnie możecie się pokusić o orzechy laskowe lub czekoladę gorzką. W każdej wariacji smakują wyjątkowo.

Muffiny z orzechami i czekoladą są fajną przekąską do pracy!

Muffiny z orzechami i czekoladą – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C bez termoobiegu
Liczba porcji: 12 muffin
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80 g oleju lub roztopionego masła (ok. 1/3 szklanki),
  • 2 jajka,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki startych orzechów włoskich,
  • pół tabliczki mlecznej czekolady.

Muffiny z orzechami i czekoladą – krok po kroku

Krok 1

Przygotowuję 2 miski do jednej wsypuję składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukry) do drugiej mokre (jajka, olej, mleko).

Krok 2

Mieszam składniki mokre następnie przelewam do składników suchych. Całość mieszam łyżką.

Krok 3

Orzechy włoskie i czekoladę siekam na małe kawałki. Dodatkowo przygotowuję również starte orzechy. Można je zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale najłatwiej jest to zrobić blenderem. Tak przygotowane orzechy, czekoladę i 3 łyżki startych orzechów dodaję do ciasta i mieszam.

Krok 4

Ciasto nalewam do papilotek nałożonych na formę do muffinek. Najlepiej nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotki. Piekę ok 20 minut  w temperaturze 180 0 C bez termoobiegu.

Muffiny z orzechami i czekoladą dobrze smakują również z kremem posypanym startymi orzechami!

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sos czosnkowy z jogurtu greckiego

Sos czosnkowy z jogurtu greckiego kojarzy nam się przede wszystkim z pizzą, z którą stanowi doskonałe połączenie. Sos czosnkowy pasuje...

Zamknij