Muffiny z orzechami i czekoladą to doskonałe połączenie miękkich i puszystych muffinek z czekoladą i orzechami. Idealne do kawy i herbaty, i nie tylko!
Muffinki z orzechami i czekoladą na pewno znajdą wielu swoich zwolenników. Puszyste i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz. Wypełnione orzechami i roztopioną czekoladą. Bajka!
Muffinki te możecie przygotować na różne sposoby. Ja wybrałam do nich orzechy włoskie i mleczną czekoladę, ale spokojnie możecie się pokusić o orzechy laskowe lub czekoladę gorzką. W każdej wariacji smakują wyjątkowo.
Muffiny z orzechami i czekoladą – przepis
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 szklanka mleka,
- 80 g oleju lub roztopionego masła (ok. 1/3 szklanki),
- 2 jajka,
- garść orzechów włoskich,
- 3 łyżki startych orzechów włoskich,
- pół tabliczki mlecznej czekolady.
Muffiny z orzechami i czekoladą – krok po kroku
Krok 1
Przygotowuję 2 miski do jednej wsypuję składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukry) do drugiej mokre (jajka, olej, mleko).
Krok 2
Mieszam składniki mokre następnie przelewam do składników suchych. Całość mieszam łyżką.
Krok 3
Orzechy włoskie i czekoladę siekam na małe kawałki. Dodatkowo przygotowuję również starte orzechy. Można je zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale najłatwiej jest to zrobić blenderem. Tak przygotowane orzechy, czekoladę i 3 łyżki startych orzechów dodaję do ciasta i mieszam.
Krok 4
Ciasto nalewam do papilotek nałożonych na formę do muffinek. Najlepiej nałożyć ciasto do 2/3 wysokości papilotki. Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 0 C bez termoobiegu.
Właśnie się pieką! Przepis wybrany z wielu podobnych. Czy będzie BINGO! zobaczymy.
Wyglądają bardzo pysznie.
Serdeczności;-)