Mini ptysie z bitą śmietaną to klasyczne i najsmaczniejsze ptysie pod słońcem. Idealne ciasto parzone w połączeniu z pyszną bitą śmietaną to perfekcyjny duet!
Delikatne i smaczne ptysie z bitą śmietaną z ciasta parzonego smakują bezbłędnie, a ich wykonanie jest na prawdę bardzo proste. Do ich wykonania wykorzystałam swój sprawdzony przepis na ciasto parzone, z którego zawsze wychodzą idealne ptysie czy eklery Ptysie wypełniłam bitą śmietaną z odrobiną cukru. To dla mnie tradycyjne i klasyczne połączenie, ale bardzo dobre.
Jeśli lubicie bardzo słodką bitą śmietanę możecie dodać odrobinę cukru więcej. Pamiętajcie, żeby śmietana przed ubijaniem była mocno schłodzona, wtedy dobrze Wam się ubije!
Mini ptysie z bitą śmietaną przepis
- 1 szklanka wody (250 ml),
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka.
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 2 płaskie łyżeczki cukru.
Mini ptysie z bitą śmietaną – krok po kroku
Krok 1
W rondelku gotuję wodę z masłem lub margaryną. Na gotująca się wodę wsypuję mąkę i energicznie mieszam, tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto parzone jest gotowe kiedy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiam je do ostygnięcia.
Krok 2
Chłodne ciasto miksuję z jajkami, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przekładam je do szprycy lub rękawa cukierniczego i nakładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskam małe porcje ciasta w dużych odstępach, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piekę ok. 20-30 minut w temperaturze 200 0 C. Następnie studzę ptysie.
Krok 3
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewam do głębokiej miski. Dodaję 2 płaskie łyżeczki cukru. Początkowo ubijam na największych obrotach, kiedy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszam obroty.
Krok 4
Ptysie przecinam na pół i nadziewam bita śmietaną. Posypuję z góry cukrem pudrem lub polewam roztopioną czekoladą.
Pyszna propozycja muszę spróbować oczywiście trochę pokombinuję jeszcze żeby lepszy smak otrzymać i wrzucę linka do swojego bloga
Witam Już poraz trzeci robię te pyszneee ptysie i zawsze mi wychodzą Są przepyszne… dziś spróbuję zrobić mini eklerki również z tego przepisu…. Pozdrawiam serdecznie