Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa. Prosta do przygotowania, ale niezwykle pyszna. Dzisiaj przepis na zupę ogórkową!
Podstawą dobrej zupy ogórkowej są ogórki! Do jej przygotowania wybierz ogórki kiszone, a nie kwaszone! Kiszone ogórki przechodzą naturalny proces kiszenia są dużo zdrowsze od ogórków kwaszonych kwasem. Najlepsze są ogórki, które ukisimy samemu, ale w wielu sklepach czy na targach znaleźć można również ogórki kiszone.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Zupa ogórkowa przepis
- 2 litr rosołu lub wywaru warzywnego,
- ogórki kiszone ok. 8 sztuk,
- marchewka,
- por,
- ziemniaki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- czosnek,
- śmietana 18%,
- zielona pietruszka,
- koperek.
- Pamiętaj, że jeśli przygotujesz za dużo zupy możesz ją zawekować do słoików . Dzięki temu będziesz mieć w lodówce zawsze świeżą porcję zupy, która sprawdzi się idealnie w dzień, w którym nie będziesz miała czasu na gotowanie!
Zupa ogórkowa – krok po kroku
Krok 1
Do gotującego się bulionu dodaję pokrojone w kostkę 2 ziemniaki. Wrzucam 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojoną w kostkę i kawałek pora pokrojony w plastry. Całość gotuję 15 minut.
Krok 2
Do gotującej się zupy dodaję starte na grubej tarce kiszone ogórki, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Ilość ogórków jaką dodacie do zupy ma wpływ na jej smak. Ja dodaję zazwyczaj ok. 6-8 średniej wielkości ogórki. Całość gotuję 10 minut.
Krok 3
Sprawdzam smak zupy. Jeśli jest mało kwaśna dolewam do niej wody z ogórków. Zupę zabielam delikatnie śmietaną. Do szklanki wlewam odrobinę wody. Dodaję do niej 1 łyżkę stołową śmietany i wlewam 2 łyżki gorącej zupy (samej wody). Mieszam w szklance małą trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewam do zupy i gotuję, aż zawrze. Zupę można przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Łał! uwielbiam takie pyszności z samego rana!