Krem z pieczarek to jedna z moich ulubionych kremowych zup. Lubię grzyby pod każdą postacią, a pyszny smak zupy krem z pieczarek sprawia, że często ta zupa u nas się pojawia.
Krem z pieczarek przygotowałam tym razem z dodatkiem suszonych borowików, które nadały zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczarki możecie również połączyć z innymi grzybami. Można dodać np. kilka podgrzybków. Krem z pieczarek podaję z chrupiącymi i złocistymi domowymi grzankami przygotowanymi na oliwie.
Ten krem „przetestowałam” również na osobach, które nie przepadają za grzybami. Efekt był taki, że poprosiły o dokładkę. Spróbujcie i Wy. Czekam na opinie!
Zupa krem z pieczarek – przepis
- 250 g pieczarek,
- 30 g suszonych borowików,
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- ziele angielskie i liść laurowy,
- średniej wielkości cebula,
- 3 łyżeczki śmietany 16% lub 18%,
- 1 ząbek czosnku,
- mała marchewka.
Zupa krem z pieczarek – krok po kroku
Krok 1
Pieczarki i cebulkę kroję na kawałki. Delikatnie przesmażam na maśle
Krok 2
Do garnka wlewam bulion. Dodaję 2 liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony czosnek i przesmażone pieczarki z cebulką. Dodaję też suszone borowiki wcześniej moczone w niewielkiej ilości wody. Wlewam też wodę z borowików.
Krok 3
Marchewkę obieram ze skóry, kroję w kosteczkę i dodaję do zupy. Całość gotuję ok 25 minut na wolnym ogniu.
Krok 4
Biorę blender i miksuję zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 5
Do szklanki dodaję 3 kopiaste łyżeczki śmietany. Dolewam 3 łyżki wody i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewam do zupy.
Krok 6
Zupę krem z pieczarek podaję z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowy.
Mniam, taka zupa jest pyszna, idealna żeby podać ją właśnie z grzankami
Nie pomyślałabym, że z pieczarek też mozna zrobić krem. Ja zawsze gotuję zupę pieczarkową z pokrojonymi pieczarkami w plastry. Muszę wypróbować ten krem z peiczarek. Dzieki za pomysł!