Aromatyczny krem z dyni, czyli zupa z dyni w pikantnym wydaniu. Mocno przyprawiona i wyrazista w smaku!
W sklepach pojawiają się już pomarańczowe dynie to chyba znak, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Lubie złotą polską jesień i lubię dynię, dlatego kiedy mamy okazję pojawia się ona u nas w domu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na aromatyczny krem z dyni. Lekka, kremowa zupa, ale mocna w smaku. Dyni wyrazistości dodaje moc przypraw kurkuma, curry, imbir, a pikanterii ostra papryka. Zupa krem z dyni poleca się na obiad!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Zupa krem z dyni – przepis
- 0,5 kg dyni,
- 1 średniej wielkości ziemniak,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- gałka muszkatołowa,
- świeży imbir,
- ostra papryczka,
- sól morska.
Zupa krem z dyni – krok po kroku
Krok 1
Dynię obieram, wyciągam pestki i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby przykryła dynię. Dodaję obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i 1 cm obranego świeżego imbiru. Gotuję ok. 10-15 minut, aż dynia będzie miękka.
Krok 2
Miękką dynię miksuję na gładki krem. Dodaje przyprawy: 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumę, odrobinę gałki muszkatołowej, odrobinę ostrej papryczki i odrobinę soli do smaku.
Krok 3
Podaję ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Musiała smakować wybornie
Polecam jak najbardziej!