Zupa botwinka całkiem niedawno skradła moje serce. W tym roku w pełni wykorzystuję sezon na botwinkę, bo bardzo polubiłam botwinkę! Botwinka to zupa przygotowywana z liści i korzeni młodego buraka. Botwinkę w sklepie znajdziecie w maju i w czerwcu. Warto wykorzystać ten okres i przygotować dania z jej udziałem.
Dzisiaj pomysł na najprostszą zupę z botwinki. Zrobioną na bazie rosołu. Można ją przygotować w 20 minut, a smakuje wyjątkowo. Można dodać do niej więcej śmietany, wtedy będzie miała wyjątkowy różowy kolor.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Zupa botwinka przepis
- 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego,
- pęczek botwinki,
- 3 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- śmietana 12% lub 18%.
Zupa botwinka – krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zupy z botwinki rozpoczynam od dokładnego umycia botwinki. W jej liściach często znajduje się dużo ziemi, więc warto je myć liść po liściu. Do zupy wykorzystamy wszystkie elementy botwinki (liście z łodygami i korzenie), dlatego nic nie wyrzucamy.
Krok 2
Małe buraczki obieram i kroję w małą kosteczkę. Liście i łodygi kroję na kawałki.
Krok 3
Do gotującego się rosołu wrzucam 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego oraz 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry lub kosteczkę. Dodaję botwinkę i gotuję całość przez 20 minut. Następnie wlewam do szklanki odrobinę wody dodaję łyżkę śmietany i 2 łyżki gorącej zupy, całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewam powoli do zupy i gotuję jeszcze kilka minut. Jeśli chcecie by zupa miała różowy kolor dodajcie więcej śmietany. Zupę można również podawać z jajkiem.
Skomentuj ten przepis kulinarny!