Jeśli nigdy nie przyrządzaliście domowego musli koniecznie musicie nadrobić zaległości. Jak zrobić domowe musli ? Nie ma nic prostszego!
Bazą do stworzenia musli są płatki owsiane. Do nich możesz dodać swoje ulubione składniki. Płatki owsiane można połączyć z bakaliami, suszonymi owocami i ziarnami.
Dlaczego warto zrobić domowe musli samemu? Zrobisz je tak jak lubisz. To Ty wybierasz dodatki i proporcje w jakich znajdą się one w Twoim musli. Musli możecie przygotować z całego opakowania płatków lub przygotować kilka rodzai musli z różnymi dodatkami.
My przyrządzamy w domu musli na różne sposoby. Często jest to zależne od tego jakie składniki znajdują się w kuchni.Dzisiaj pomysł na naszą ulubioną kompozycję musli. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Domowe musli przepis
- 0,5 kg płatków owsianych górskich,
- pestki dyni,
- orzechy włoskie,
- suszona żurawina,
- rodzynki,
- słonecznik łuskany,
- suszony banan.
Domowe musli – krok po kroku
Krok 1
Do dużego pojemnika próżniowego wsypuję płatki owsiane. Dodaję garść pestek dyni, orzechów włoskich, żurawiny, rodzynek słonecznika i suszonego banana. Zamykam pojemnik i potrząsam nim, aby wymieszać wszystkie składniki. Na pojemnik naklejam naklejkę i wpisuję datę przygotowania musli. Musli podaję z jogurtem naturalnym, jogurtem owocowym albo kefirem.
Mój ulubiony mix domowego musli
Ja dodaję do musli siemie lniane, ale za to nigdy nie dodawałam żurawiny i w sumie nie wiem czemu, bo w smaku jest dobra i zdrowa