Dzisiaj pomysł na zapiekankę makaronową z brokułami, szpinakiem i kurczakiem. Pyszna i aromatyczna zapiekanka z brokułami i kurczakiem to dobry pomysł na obiad!
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem doskonale sprawdza się również jako gorące danie na przyjęcie urodzinowe lub imieninowe.
Makaron połączyłam z brokułami, szpinakiem i kurczakiem. Całość dopełnia pyszny sos i tarty żółty ser. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem możecie go pominąć.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
- 1 filet z piersi kurczaka,
- średniej wielkości brokuł,
- szpinak baby,
- 150 ml śmietany 18%,
- jajko,
- cebula,
- makaron świderki (lub inny np. kokardki, rurki),
- 250 g sera żółtego,
- czosnek,
- zioła prowansalskie,
- masło,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz,
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem – krok po kroku
Krok 1
W 1-szym garnku aldente 2 duże garście makaronu (świderki). Po ugotowaniu makaronu przelewam go zimną wodą i odstawiam. W 2-gim garnku gotuję brokuły, pokrojone na małe kawałki. Do brokułów dodaję odrobinę soli i masło. Brokuły są zazwyczaj miękkie po ok. 4-5 minutach gotowania. Po tym czasie odcedzam je, przelewam zimną wodą i odstawiam. Brokuły nie powinny być zbyt miękkie, bo „dojdą” jeszcze w piekarniku.
Krok 2
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą z oliwek. Wrzucam do niego ugotowany makaron i brokuły.
Krok 3
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła. Dodaję 2 ząbki czosnku i cebulę pokrojone w kosteczkę. Smażę minutkę, uważając żeby czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję umyty szpinak. Obsmażam go kilka minut. Dodaje sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ugotowany szpinak dodaję do naczynia żaroodpornego. Na drugiej patelni roztapiam 1 łyżkę masła i obsmażam kurczak pokrojony w drobną kosteczkę. Kurczak przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę, aż będzie gotowy ok. 3-4 minuty. Następnie dodaje do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
W misce roztrzepuję jajko na gładką masę. Dodaję 150 ml śmietany 18%, pół łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (lub starte na tarce) i jedną kopiastą łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos wlewam do naczynia żaroodpornego i mieszam wszystkie składniki. Całość posypuję startym żółtym serem np. goudą. Piekę 20 minut w piekarniku w temperaturze 190 0 C z termoobiegiem.
Dzis wyprobowane Goraco polecam!!! Smaczne i proste
pysznie wygląda
Pasty pod każdą postacią to jest raj dla podniebienia Super danie, dzisiaj zamierzam zrobić na obiad – dzięki za pomysł!