Twarożek ze szczypiorkiem to bardzo szybki i prosty pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie . Doskonale smakuje ze świeżym chlebem, jest też dobrą bazą do kanapek.
Ten smak znany jest chyba każdemu. Niestety głównie ze sklepowych „gotowców”, których często znaleźć możemy sporo zbędnych dodatków.
Mój twarożek ze szczypiorkiem ma w składzie tylko 4 składniki: twaróg, szczypiorek (lub zieloną cebulkę), sól i pieprz. Te składniki w zupełności wystarczą alby przygotować pyszny domowy twarożek. Dla mnie ten twarożek jest też dużo bardziej intensywny niż sklepowe serki.
Twarożek możecie przygotować na bazie twarogu lub twarogowego serka do smarowania. Ten drugi ma kremową konsystencję, jeśli się na niego zdecydujecie wybierzcie w sklepie taki, który ma w składzie wyłącznie twaróg. Takie serki zazwyczaj są już z dodatkiem soli, więc można ją pominąć.
W okresie zimowym, kiedy trudniej jest kupić szczypiorem polecam Wam zastąpienie go cebulą dymką, która dostępna jest w wielu sklepach przez cały rok.
Twarożek ze szczypiorkiem – przepis
- 1 twaróg,
- kępa szczypiorku lub cebula dymka,
- sól i pieprz.
Twarożek ze szczypiorkiem – krok po kroku
Krok 1
Twaróg rozgniatam widelcem lub praską do ziemniaków aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Do twarogu dodaje posiekany szczypiorek, odrobinę soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Smaruję nim chleb. Na twarożek dodaję jeszcze odrobinę posiekanego szczypiorku i świeżo zmielonego pieprzu.
Skomentuj ten przepis kulinarny!