Truskawki z galaretką i bitą śmietaną to prosty i klasyczny deser, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Można go przygotować bardzo szybko, a smakuje pysznie!
Bardzo lubię takie klasyczne desery, w których zatapiamy owoce w galaretce i podajemy z bita śmietaną. Truskawki z galaretką i bitą śmietaną są bardzo proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na stężenie galaretki, ale na prawdę warto poczekać.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Truskawki z galaretką i bitą śmietaną przepis
- truskawki,
- galaretka truskawkowa,
- 200 ml śmietany 30%,
- 1 łyżeczka cukru,
- wiórki czekoladowe,
- owoce do dekoracji.
Truskawki z galaretką i bitą śmietaną – krok po kroku
Krok 1
Deser zaczynam od przygotowania galaretki. Na 3 szklanki wykorzystałam 1 galaretkę truskawkową. Przygotowuję ją z mniejszej ilości wody (400 ml). Galaretkę odstawiam, aby ostygła.
Krok 2
Przygotowuję truskawki do galaretki. Odcinam z nich ogonki i myję. Umyte truskawki układam w szklankach. Zalewam zimną galaretką i wstawiam do lodówki.
Krok 3
Kiedy galaretka jest już twarda przygotowuję bitą śmietanę. Zimną śmietanę 30% wlewam do miski, dodaję 1 płaską łyżeczkę cukru. Miksuję mikserem. Zaczynam od wolnych obrotów. Po chwili ubijam na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Uważajcie jednak, żeby nie przebić śmietany!
Krok 4
Bitą śmietaną dekoruję galaretkę. Śmietanę polewam musem truskawkowym (zblendowane truskawki z odrobiną cukru), dekoruje płatkami czekoladowymi i czereśnią.
Mniam prosta rzecz a cieszy!! Taki deserek ucieszy każdego