Tortilla pełnoziarnista, czyli przepis na domową tortillę z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Miękkie, elastyczne i smaczne!
Bardzo lubię przyrządzać w domu tortillę z różnymi dodatkami (wrapy). To taki pomysł na szybki posiłek. Można do niej wrzucić wszystko co ma się pod ręką albo raczej w lodówce i mamy pyszne danie. Kiedyś kupowałam gotowe placki tortilla. W sumie do końca nie wiem czemu. Wiele gotowych tortilli nie jest dobra w smaku, a poza tym ceny za kilka najczęściej pszennych placków z bonusem ulepszaczy nie są tanie.
W końcu spróbowałam kiedyś przyrządzić je samodzielnie z mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej. Tak powstała moja tortilla pełnoziarnista . Jest na prawdę bardzo smaczna. Jest sprężysta i elastyczna. Idealnie się zawija. Po przygotowaniu jej możecie ja przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni, ale koniecznie w woreczku lub zamkniętym pojemniku. Jesteście gotowi na domowe tortille?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Tortilla pełnoziarnista przepis
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
- 1 szklanka mąki pszennej typ 1800,
- 160 ml gorącej wody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Tortilla pełnoziarnista – krok po kroku
Krok 1
Do miski dodaję mąki, sól i olej. Zalewam gorącą wodą. Mieszam ciasto początkowo łyżką (bo gorące), a później ugniatam ręką. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy 1-2 minutki, aż uzyska jednolitą konsystencję. Ugniecione ciasto odkładam na ok 10 minut. Miskę przykrywam ściereczką kuchenną, aby nie wyschło.
Krok 2
Ciasto dzielę na 5-6 kawałków. Biorę 1 i wałkuję go na płaski placek na stolnicy lub stole posypanym odrobiną mąki. Jeśli ciasto się klei do wałka również podsypuje je trochę mąką. Ciasto powinno być cienkie. Kiedy uzyskam odpowiednią wielkość placka biorę duży talerz przykładam do ciasta i ucinam ciasto na około talerza, dzięki temu mam okrągły placek. Nie przejmujcie się jeśli przy przenoszeniu placka rozciągnie się on i straci swój okrągły kształt.
Krok 3
Placek wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną) i podpiekam po 30 sekund z każdej strony. Nie można ich podpiekać za długo, bo wtedy będą sztywne i suche. Gotową tortillę kładę na talerz i przykrywam ścierką kuchenną. Z kolejną tortillę piekę i przekładam na talerz. Zawsze nową upieczoną tortillę kładę na spód talerza (pod poprzednie) i przykrywam ściereczka. Po upieczeniu czekam 5-10 minut, aż tortille zmiękną i wystygną. Następnie przygotowuję z nich wrapsy lub daję do woreczka lub pojemnika próżniowego i kryję do lodówki. Można je tak przechowywać ok. 3-4 dni. Smacznego!
Te tortille są wspaniałe. Do tej pory robiłam tylko takie na mące jasnej, ale te są równie pyszne i zdecydowanie zdrowsze:). Dziękuję za przepis
Też lubię je dużo bardziej niż te z jasnej mąki pszennej. I lepiej się je piecze!
Super przepis! Wypróbowałam i są o niebo lepsze niż te, które zawsze kupowałam w sklepie. I o dziwo są faktycznie mięciutkie. Fajny patent z tym przykrywaniem ściereczką 😉
O tak! Jak raz się spróbuje takich domowych to trudno wrócić do sklepowych gotowców!