Tarta z malinami
Fajny przepis?

Tarta z malinami

Tarta z malinami to dla mnie obowiązkowe ciasto w sezonie malinowym. Kruche ciasto z kremem budyniowym, malinami i galaretką smakuje obłędnie!

Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta, ale ta tarta z malinami jest dla mnie niewątpliwie numerem 1! To ciasto smakuje wszystkim domownikom bez względu na wiek. Oczywiście tartę możecie przygotować z różnymi owocami, doskonale smakuje również z jagodami!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Tarta z malinami to moje ulubione ciasto z malinami!

Tarta z malinami przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Czas pieczenia: ciasto: 25 minut
Temperatura pieczenia: ciasto: 190 0 C
Rozmiar blachy: tarta 26 cm
Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka.
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru),
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 400 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • maliny
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • maliny.

Tarta z malinami – krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypuję mąkę, proszek, cukier. Dodaję żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatam i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaję do niego 2 łyżki wody lub zimnego mleka.

Krok 2

Schłodzonym ciastem odklejam formę do tarty. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Wkładam do nagrzanego do 190 0 C piekarnika i piekę przez 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Krok 3

Po włożeniu ciasta do piekarnika zaczynam przygotowywać budyń. Odmierzam 400 ml mleka. W szklance zostawiam 1/3 szklanki mleka, a resztę wlewam do garnka. Do garnka dodaję również 1/2 szklanki cukru – całość podgrzewam. Do szklanki dodaję budyń mieszam do uzyskania jednolitej masy. Zawartość szklanki wlewam do zagotowanego mleka i mieszam energicznie (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej gęstej masy. Budyń odstawiam do ostygnięcia.

Przygotowuje również galaretkę malinową, aby była gęstsza przygotowuję ją z mniejszej ilości wody (400 ml). Galaretkę zostawiam żeby lekko stężała. Jeśli jest ciepło najlepiej włożyć ją do lodówki i zostawić do czasu, aż będzie mieć odpowiednią konsystencję.

Krok 4

Do chłodnego budyniu dodaję masło ( w temperaturze pokojowej). Całość miksuję mikserem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Do kremu dodaję ok 20 malin. Zazwyczaj wybieram te miękkie i mieszam łyżką tak, aby maliny delikatnie rozgnieść. Tak przygotowany krem nakładam na ostudzony kruchy spód. Na kremie układam maliny. Następnie wlewam zimną i lekko stężoną galaretkę (galaretka powinna być lekko gęsta, tak aby nie spłynęła z ciasta).

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sos na pizzę

Sos na pizzę to dla mnie niezbędny element domowej pizzy. Doskonale łączy on ze sobą składniki i ciasto.

Zamknij