Surówka z młodej kapusty kiszonej z marchewką, szczypiorkiem i koperkiem, czyli szybki i smaczny pomysł na dodatek do obiadu!
Surówka z młodej kapusty kiszonej doskonale pasuje do kotletów mielonych, drobiowych czy klasycznego schaboszczaka! Jej podstawą jest młoda kapusta kiszona. To od jej jakości zależy smak sałatki. Uważajcie przy zakupie, aby nie kupić kapusty kwaszonej, która swój smak zawdzięcza dodatkowi kwasów, a nie jest naturalnie kiszona. Smakiem nigdy nie dorówna do tradycyjnej kapusty kiszonej!
Ja osobiście bardzo lubię takie szybkie przepisy. Surówkę można przygotować w kilka minut, a będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu. Lubicie takie dodatki do obiadu?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Surówka z młodej kapusty kiszonej przepis
- 25 dkg kapusty kiszonej,
- 1 mała marchewka,
- kawałek cebuli,
- szczypiorek,
- koperek,
- cukier,
- pieprz.
Surówka z młodej kapusty kiszonej – krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną siekam na mniejsze kawałki i wrzucam do miski. Marchewkę myję, obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Mały kawałek cebuli kroję w drobną kostkę, siekam szczypiorem i dodaję do kapusty. Dodaję również świeży posiekany koperek, 1 łyżeczkę cukru i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Prosty przepis, takie lubię najbardziej 😀
Czasami proste jest najlepsze