Surówka z kapusty z marchewką i papryką, czyli pyszna letnia surówka idealna jako dodatek do obiadu i innych dań.
Bardzo lubię surówki! Są fajnym i szybkim dodatkiem do obiadu! Szczególnie teraz kiedy warzywa znów nabrały smaku i zapachu surówki pojawiają się u nas w domu bardzo często. Dzisiaj przepis na surówkę z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, papryki i pietruszki. Surówka jest chrupiąca i aromatyczna.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Surówka z kapusty z marchewką i papryką przepis
- kawałek młodej białej kapusty (lub białej),
- 1 mała marchewka,
- 1/4 papryki czerwonej,
- świeża natka pietruszki,
- olej rzepakowy (najlepiej zimnotłoczony),
- ocet,
- cukier,
- sól i pieprz.
Surówka z kapusty z marchewką i papryką – krok po kroku
Krok 1
Kilka liści białej młodej kapusty szatkuję i wrzucam do miski. Dodaję startą na grubej tarce marchewkę, pokrojoną w paseczki paprykę i posiekaną pietruszkę. Dodaję 2 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego), 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki octu, odrobinę soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego). Całość mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Podaję do obiadu! Smacznego!
Skomentuj ten przepis kulinarny!