Mój przepis na surówkę z kapusty kiszonej jest bardzo prosty, ale ta surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki jest przepyszna! Każdy ma jakiś sposób na surówkę z kapusty kiszonej. Dziś pokaże Wam mój sprawdzony od lat i ulubiony przez mojego mężczyznę przepis na pyszną surówkę.
Moja mama przygotowywała surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem startej marchewki, pokrojonej w drobną kosteczkę cebulki, szczypta soli, pieprzu i odrobiną cukru. Dla mnie ten sposób jest idealny, więc przygotowuję ją w ten sam sposób.
Surówka z kapusty kiszonej najlepiej smakuje mi z kapusty, którą sam kisi mój tata. Niestety słoiki z jego kapustą znikają w szybkim tempie. Na szczęście ma pobliskim targu mam sprawdzonego sprzedawcę, który sprzedaje kapustę i ogórki własnoręcznie kiszone.
Surówka z kapusty kiszonej doskonale pasuje do wielu dań. Można podać ją do kotleta schabowego, golonki czy filetu z kurczaka.
Surówka z kapusty kiszonej – przepis
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 średniej wielkości cebula,
- 2 marchewki średniej wielkości,
- sól,
- pieprz w ziarnach,
- cukier.
Surówka z kapusty kiszonej – krok po kroku
Krok 1
Kapustę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do miski.
Krok 2
Cebulkę kroję w drobną kosteczkę i dodaję do kapusty.
Krok 3
Marchewki trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do miski.
Krok 4
Dodaję 2 płaskie łyżeczki cukru, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu kolorowego.
Skomentuj ten przepis kulinarny!