Spaghetti z mięsem mielonym
Fajny przepis?

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym to przepis na szybki i prosty obiad w lekko włoskim stylu. Jeśli lubicie makarony koniecznie musicie je wypróbować!

Spaghetti z mięsem mielonym to chyba jedno z najpopularniejszych dań z makaronem. Proste i szybkie do wykonania. Doskonały pomysł na obiad w dniu, w którym nie mamy czasu czy ochoty stać długo przy garnkach.

Spaghetti z mięsem mielonym przygotowuję zawsze z mielonej łopatki lub szynki i przygotowuję własny sos z pomidorów. Nie używam w swojej kuchni gotowych mięs mielonych ze sklepu, ani gotowych sosów. Często kupuje duży kawałek świeżej łopatki miele ją i zamrażam w porcjach, które później wykorzystuję do różnych dań.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym najlepiej smakuje oprószone drobno startym serem!

Spaghetti z mięsem mielonym przepis

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • makaron spaghetti z pszenicy durum,
  • 250 g zmielonej łopatki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 średniej wielości cebula,
  • 5 średniej wielkości pomidorów lub pomidory z puszki,
  • kukurydza z puszki,
  • świeża bazylia,
  • natka pietruszki,
  • ser żółty,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Spaghetti z mięsem mielonym – krok po kroku

Krok 1

Na patelnie wlewam odrobinę oliwy. Dodaję cebulę posiekaną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Smażę 2 minutki, uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodaję mięso mielone. Na patelni dzielę je łyżką na mniejsze kawałki i smażę, aż będzie upieczone.

Krok 2

Następnie dodaję obrane ze skórki pomidory (aby łatwo było je obrać ze skórki, moczę je w gorącej wodzie) lub pomidory z puszki (w okresie kiedy pomidory sklepowe są pozbawione smaku). Dodaję posiekaną świeżą bazylię, 1 łyżkę mieszanki ziół prowansalskich. Przykrywam i duszę ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję posiekaną natkę pietruszki i 6 łyżek kukurydzy. Przyprawiam sola i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Duszę jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Krok 3

Gotuję makaron w dużej ilości osolonej wody. Makaron gotuję, krótko tak aby był lekko twardy (aldente). Zazwyczaj jest to 3-4 minuty (w zależności od makaronu).

Krok 4

Ugotowany makaron dodaję do sosu. Mieszam i dusze pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Jeśli spaghetti jest zbyt gęste dolewam odrobinę wody z ugotowanego makaronu. Podaję oprószone drobno startym serem.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bułeczki z cynamonem i migdałami
Bułeczki z cynamonem i migdałami

Bułeczki z cynamonem i migdałami to słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowo migdałowym. Doskonałe do kawy i mleka!

Zamknij