Spaghetti z mięsem mielonym to przepis na szybki i prosty obiad w lekko włoskim stylu. Jeśli lubicie makarony koniecznie musicie je wypróbować!
Spaghetti z mięsem mielonym to chyba jedno z najpopularniejszych dań z makaronem. Proste i szybkie do wykonania. Doskonały pomysł na obiad w dniu, w którym nie mamy czasu czy ochoty stać długo przy garnkach.
Spaghetti z mięsem mielonym przygotowuję zawsze z mielonej łopatki lub szynki i przygotowuję własny sos z pomidorów. Nie używam w swojej kuchni gotowych mięs mielonych ze sklepu, ani gotowych sosów. Często kupuje duży kawałek świeżej łopatki miele ją i zamrażam w porcjach, które później wykorzystuję do różnych dań.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Spaghetti z mięsem mielonym przepis
- makaron spaghetti z pszenicy durum,
- 250 g zmielonej łopatki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 średniej wielości cebula,
- 5 średniej wielkości pomidorów lub pomidory z puszki,
- kukurydza z puszki,
- świeża bazylia,
- natka pietruszki,
- ser żółty,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Spaghetti z mięsem mielonym – krok po kroku
Krok 1
Na patelnie wlewam odrobinę oliwy. Dodaję cebulę posiekaną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Smażę 2 minutki, uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodaję mięso mielone. Na patelni dzielę je łyżką na mniejsze kawałki i smażę, aż będzie upieczone.
Krok 2
Następnie dodaję obrane ze skórki pomidory (aby łatwo było je obrać ze skórki, moczę je w gorącej wodzie) lub pomidory z puszki (w okresie kiedy pomidory sklepowe są pozbawione smaku). Dodaję posiekaną świeżą bazylię, 1 łyżkę mieszanki ziół prowansalskich. Przykrywam i duszę ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję posiekaną natkę pietruszki i 6 łyżek kukurydzy. Przyprawiam sola i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Duszę jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Gotuję makaron w dużej ilości osolonej wody. Makaron gotuję, krótko tak aby był lekko twardy (aldente). Zazwyczaj jest to 3-4 minuty (w zależności od makaronu).
Krok 4
Ugotowany makaron dodaję do sosu. Mieszam i dusze pod przykryciem jeszcze 2 minuty. Jeśli spaghetti jest zbyt gęste dolewam odrobinę wody z ugotowanego makaronu. Podaję oprószone drobno startym serem.
Skomentuj ten przepis kulinarny!