Sos tatarski to sos na bazie majonezu i marynowanych warzyw w occie. Sos tatarski można wykonać w domu w kilka minut!
Sposobów przyrządzania sosu tatarskiego jest wiele. Do sosu tatarskiego można dodać jajko, posiekane grzyby, korniszony czy szczypiorek. Mój sprawdzony przepis sosu tatarskiego bazuje na majonezie i konserwowych ogórkach. Sos tatarski można wykorzystać do wielu dań. Z pewnością wykorzystacie go podczas świąt wielkanocnych do jaj na twardo. Doskonale komponuje się również z rybą czy sałatkami.
Jeśli odwiedzacie czasami Czechy z pewnością znacie sos tatarski (tatarská omáčka), który podawany jest zazwyczaj jako dodatek do smażonego sera. Czesi podobno nie wyobrażają sobie smażonego sera bez dodatku sosu. Faktycznie smażony ser z tym sosem stanowi idealne połączenie. PS. Już wkrótce przepis na smażony ser!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Sos tatarski przepis
- 3 łyżki majonezu,
- 1 średni ogórek konserwowy,
- cebula,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
- natka pietruszki,
- pieprz.
Sos tatarski – krok po kroku
Krok 1
Ogórek i mały kawałek cebuli siekam na bardzo drobną kosteczkę.
Krok 2
Do pojemniczka dodaję 3 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczkę musztardy oraz posiekany ogórek i cebulę. Dodaję również odrobinę posiekanej natki pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Całość mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.
Skomentuj ten przepis kulinarny!