Sos na pizzę to dla mnie niezbędny element domowej pizzy. Doskonale łączy on ze sobą składniki i ciasto.
Sos na pizzę powinien być wyrazisty w smaku, dlatego ja dodaję do niego kilka niezbędnych dodatków. Latem robię go ze świeżych pomidorów, zimą korzystam z pomidorów z puszki, bo niestety trudno w tym okresie kupić pomidory, które smakowałbym jak pomidor.
Sos na pizzę musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być za rzadki, dlatego dotujemy go co najmniej 10 minut, aby go zredukować.
Sos na pizzę to ważny element każdej pizzy. Jeśli stworzymy pyszny sos połączymy go z dobrym ciastem to wystarczy odrobina dobrego sera i mamy pyszną domową pizzę!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Sos na pizzę przepis
- 4 duże świeże pomidory lub pomidory w puszcze,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki mieszanki ziół do pizzy (bazylia, oregano, cząber).
Sos na pizzę – krok po kroku
Krok 1
Na dużą patelnie dodaję obrane ze skórki pomidory (aby łatwiej było je obrać zalewam je na chwilę wrzątkiem) lub pomidory w puszcze.
Krok 2
Dodaję posiekaną świeżą bazylię, sól, łyżkę oliwy, czosnek pokrojony w kosteczkę i mieszankę przypraw do pizzy. Całość gotuję ok 10 minut., aż sos będzie miał gęstą konsystencję i nadmiar wody z niego odparuje.
Krok 3
Gotowy sos na pizzę odstawiam do ostygnięcia. Chłodnym sosem smaruje ciasto na pizzę i dodaję ulubione składniki.
Skomentuj ten przepis kulinarny!