Sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami to pomysł na szybki i pyszny obiad. Kojarzy się ze szkolna stołówką albo barem mlecznym, ale warto je zrobić również w domu!
Sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami to danie, które bardzo lubię. Za prostotę, za smak i szybkość wykonania. Nie jest to szykowne danie, ale smakuje pysznie! Zaczęłam je jeszcze bardziej doceniać odkąd nasza rodzina powiększyła się. Jest to idealne danie na szybki obiad, który nie jest pracochłonny!
Kiedy pierwszy raz zrobiłam w domu sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami mąż podszedł do tego dania sceptycznie, ale kiedy je skosztował bardzo je polubił i pojawia się ono u nas na obiad regularnie.
Dla mnie jest to pomysł na obiad kiedy mamy praktycznie pustą lodówkę. Wystarczy mieć w lodówce porcję zamrożonego koperku i możemy te danie przygotować praktycznie zawsze. Lubicie takie proste dania?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami przepis
- jajka ugotowane na twardo,
- koperek,
- ziemniaki,
- masło,
- mąka pszenna,
- sól i pieprz.
Sos koperkowy z jajkiem i ziemniakami – krok po kroku
Krok 1
Jajka gotuję na twardo. Studzę i obieram ze skorupki.
Krok 2
Ziemniaki gotuję na miękko w posolonej wodzie. Kiedy będą miękkie rozgniatam na gładkie puree.
Krok 3
W czasie gotowania ziemniaków przygotowuję sos koperkowy. Zaczynam od przygotowania zasmażki. Na patelni roztapiam 2 łyżki masła. Do roztopionego masła dodaję 2 łyżkę mąki pszennej. Mieszam trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Podgrzewam jeszcze chwilę i wlewam ok. 1,5 szklanki wody. Mieszam energicznie trzepaczką tak żeby nie było grudek. Dodaję pokrojony koperek, 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz. Gotuję kilka minut. W tym czasie sos zgęstnieje i nabierze koperkowego smaku! Ziemniaki polewam gotowym sosem i podaję z jajkiem! Smacznego!
Zapomniałam już zupełnie, że takie danie istnieje! Muszę je zrobić zajadałam się nim u babci w dzieciństwie. Najlepiej smakuje z wiejskimi jajkami prosto od kurki
Wiejskie jajka najlepsze. Mają Zupełnie inny smak!
uwielbiamy klasyczne smaki