Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego to idealny dodatek do pizzy, tostów, przysmaków z ciasta francuskiego czy tortilli. Jak go zrobić? Sprawdź!
Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego pojawia się u nas w domu bardzo często, bo doskonale uzupełnia się z wieloma daniami. przygotowujemy go na różne sposoby. Dziś pokaże Wam jak zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jest lekki i mocno czosnkowy. Możecie go wykorzystać do pizzy, kebaba, tortilli czy tostów.
Do domowego jogurtowego sosu czosnkowego warto wybrać kremowy i gęsty jogurt o zwartej konsystencji.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego przepis
- 1 mały jogurt naturalny (gęsty i kremowy),
- sól morska,
- świeżo zmielony pieprz kolorowy,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej.
- Sos najlepiej przygotować co najmniej godzinę przed podaniem, wtedy „przegryzie się” i nabierze wyrazistości i smaku,
- Do sosu czosnkowego wybierz gęsty i kremowy jogurt.
Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego – krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciskam przez praskę (lub trę na tarce o małych oczkach) i dodaję do jogurtu naturalnego. Dodaję 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1/2 łyżeczki cukru, świeżo zmielony pieprz (ja daję ok. 4-6 przekręceń młynka) i 1/5 łyżeczki soli morskiej. Jogurtowy sos czosnkowy mieszam i wstawiam do lodówki na około godzinę. Smacznego!
Jogurt