Sos czosnkowy kojarzy nam się przede wszystkim z pizzą, z którą stanowi doskonałe połączenie. Sos czosnkowy pasuje jednak nie tylko do pizzy, a wielu daniom doda zupełnie innego smaku!
Ja uwielbiam sos czosnkowy ! Zawsze jest on dodatkiem do domowej pizzy, którą często przygotowuję. Idealnie smakuje również z innymi daniami, takimi jak tosty, karkówka, czy placki ziemniaczane.
Sos można przygotować na różne sposoby. Dwa najpopularniejsze to biały i czerwony. Biały na bazie jogurtu czy śmietany i czerwony na bazie pomidorów. Dzisiaj moja propozycja przyrządzenia sosu białego na bazie jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany. Jego przyrządzenie zajmuje kilka minut, a smakuje mocno czosnkowo!
Sos czosnkowy przepis
- 1 mały jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego (ewentualnie śmietana 18%),
- sól i pieprz,
- 3 ząbki czosnku,
- musztarda,
- szczypiorek – opcjonalnie.
- Sos najlepiej przygotować co najmniej godzinę przed podaniem, wtedy nabierze smaku,
- warto wybrać gęstszy jogurt, który będzie miał kremową konsystencję.
Sos czosnkowy - krok po kroku
Krok 1
Do jogurtu naturalnego dodaje 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku (lub starte na małej tarce), 1/4 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu, 1/4 łyżeczki musztardy oraz posiekany szczypiorek. Całość mieszam i stawiam na godzinę do lodówki.