Sok pomarańczowy to szybki i pyszny pomysł na domowy sok. Jest to mój ulubiony sok ze względu na smak i szybkość jego przygotowania.
Zawsze lubiłam sok z pomarańczy . Polubiłam go jeszcze bardziej kiedy pojawiła się u mnie alergia na jabłka. Od tego czasu musiałam zrezygnować z soku jabłkowego i ten sok stał się moim numerem jeden.
Domowego soku pomarańczowego nie ma co porównywać ze sklepowymi odpowiednikami. Jest w nim 100% soku bez żadnych zbędnych dodatków. Sok pomarańczowy możecie przygotować w dowolnej ilości. Ja najczęściej wyciskam sok z 2-ch pomarańczy, z których otrzymuję ok. 1 szklankę soku. Wszystko zależy od tego jakie mamy pomarańcze. Jedne są bardziej drugie mniej soczyste. Ja generalnie wybieram zawsze te z cieńszą skórką i tzw. pękiem, czyli wyrastającą drugą miniaturową pomarańczą z góry owocu. Takie pomarańcze są zazwyczaj słodkie i soczyste.
Lubię ten sok, bo można przygotować go w kilka minut. Ja wykorzystuję do tego zwykłą ręczną wyciskarkę do cytrusów. Dzięki niej wyciśnięcie soku jest bardzo szybkie, ale jest też druga ważna dla mnie zaleta: szybko się ją myje.
Ja uwielbiam sok z kawałkami miąższu pomarańczy. Jeśli go nie lubicie możecie sok pomarańczowy delikatnie zblendować.
Sok pomarańczowy przepis
- 2 pomarańcze,
- wyciskarka do cytrusów.
Sok pomarańczowy – krok po kroku
Krok 1
Umyte pomarańcze przecinam na pół i wyciskam z nich sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. Przelewam do szklanki i gotowe!
Skomentuj ten przepis kulinarny!