Smażony ser to idealny pomysł na obiad dla każdego kto lubi sery i odmiana dla mięsnego obiadu. Smażony ser można przygotować bardzo szybko w domu.
Smażony ser to danie, które kojarzy mi się zwłaszcza z wizytami w Czechach i na Słowacji. Tam Smažený sýr można kupić praktycznie w każdej knajpie. Zazwyczaj podawany jest z frytkami i tatarská omáčka, czyli sosem tatarskim .
Z mojej ostatniej wycieczki do Czech przywieźliśmy kilka kawałków sera do smażenia. Postanowiłam go przyrządzić bardzo tradycyjnie. Ser usmażyłam na patelni i podałam go razem z frytkami i domowym sosem tatarskim.
Jeśli jednak macie ochotę zrobić w domu smażony ser oczywiście nie musicie jechać po niego za granicę. Do smażenia najlepiej jest wybrać ser edamski z ok. 30% tłuszczu. Ser nie powinien mieć dużych dziur. Ser kupujemy w kawałku i kroimy go na ok. 1cm plastry.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Smażony ser przepis
- ser edamski 30%,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej.
Smażony ser – krok po kroku
Krok 1
Ja miałam gotowe 2 plastry sera edamskiego do smażenia. Jeśli macie ser w kawałku utnijcie ok 1,5 cm plastry. Przygotowuję 2 talerze do 1 wbijam jajko, a do drugiego bułkę tartą. Jajko rozmącam. Biorę plaster sera do jajka, następnie odtaczam go bułką. Później ponownie do jajka i znów do bułki.
Krok 2
Na patelnię wlewam olej rzepakowy i mocno go rozgrzewam. Na rozgrzany olej dodaję ser. Smażę go ok. 1 minut z jednej strony. Podaję z frytkami i sosem tatarskim.
Skomentuj ten przepis kulinarny!