Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem, czyli pomysł na szybka przekąskę, którą lubi chyba każdy!
Lubię ciasto francuskie. Smakuje dobrze praktycznie ze wszystkim. Na słodko, słono, z owocami, z serem. Jest też dobrym pomysłem na zrobienie szybkiej przekąski lub czegoś słodkiego do przegryzienia!
Mój dzisiejszy przepis to pomysł na ślimaczki z ciast francuskiego z szynką, kukurydzą, papryką i serem. Idealne na przekąskę na urodzinowe przyjęcie. Można upiec je wcześniej, bo dobrze smakują zarówno na ciepło i zimno. Ja podaję je z sosem czosnkowym! Są pyszne, a ich przygotowanie jest bardzo proste! Do środka możecie wrzucić ulubione składniki!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem – przepis
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- sos pomidorowy lub ketchup,
- ser gouda,
- kilka plastrów szynki,
- świeża papryka czerwona,
- kukurydza,
- mieszanka ziół prowansalskich.
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem – krok po kroku
Krok 1
Arkusz ciasta francuskiego smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam na nim plastry szynki. Następnie rozsypuję odsączoną kukurydzę i pokrojoną w plasterki paprykę. Całość posypuję startym serem i ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Zawijam ciasto w „roladę” wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroję roladę w ok. 2 cm plasterki. Plasterki ciasta układam płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczam i smaruję roztrzepanym jajkiem.
Krok 3
Ślimaki wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 10-12 minut w temp. 200ºC. Podaję z sosem czosnkowym !
Zaskakujaco smaczne. Polecam.
Rewelacyjny pomysł na świetną i prostą przekąskę 😉