Serniki zdecydowanie należą do moich ulubionych ciast. Sernik na kruchym cieście był pierwszym sernikiem, który upiekłam i aż się zdziwiłam, że wyszedł tak dobry!
Kiedyś bałam się piec serniki . Słyszałam, że są z nimi problemy: opadają, pękają. Postanowiłam jednak zmierzyć się z sernikiem. Nie umiałam znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał połączyłam, więc mój sprawdzony przepis na kruche ciasto i przepis na masę serową mojej babci.
Wyszedł z tego pyszny sernik na kruchym czekoladowym spodzie. Puszysty, lekko mokry i delikatny. Bardzo lubię ten przepis i często do niego wracam. Duże znaczenie w sernikach ma ser z jakiego korzystacie. Ja często przywożę ser z wyjazdów na wieś. Wtedy taki sernik zdecydowanie smakuje najlepiej!
Sernik na kruchym cieście przepis
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki kakao,
- 3/4 kostki masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki cukru.
- 1 kg sera białego tłustego (2-krotnie mielonego),
- 1/2 kostki masła,
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego ,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka pomarańczowa.
Sernik na kruchym cieście – krok po kroku
Krok 1
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier, jajko, kakao i wodę zagniatam. Pamiętajcie, że kruchego ciasta nie można za długo wyrabiać, nie powinno ono nabrać zbyt wysokiej temperatury podczas wyrabiania. Następnie schładzam ciasto 1 godzinę w lodówce.
Krok 2
Nagrzewam piekarnik do temp. 180 0 C. Schłodzone ciasto nakładam na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli korzystam z tortownicy silikonowej nie wykładam jej papierem). Ciasto nakłuwam widelcem w wielu miejscach (aby mocno nie wyrosło). Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 minut. Następnie wyciągam i studzę.
Krok 3
Kiedy ciasto już trochę ostygnie zaczynam przygotowywać masę serową. Zaczynam od zmielenia sera 2-krotnie. Robię to za pomocą maszynki lub prasy do ziemniaków. Następnie przygotuję 2 duże miski. Do jednej wbijam żółtka, do drugiej białka. Miksuję żółtka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy (masa powinna być jasna) dodaję mąkę. Do masy dodaję miękkie masło i nadal miksuję. Następnie dodaję ser i miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli. Następnie dodaję ubite białka do masy serowej razem z rodzynkami i skórką pomarańczową. Całość mieszam delikatnie łyżką. Masę wlewam na kruche ciasto. Piekę w temperaturze 160 0 C przez ok. 70 minut. Aby sernik nie opadł studzę go w piekarniku. Przez 20 minut nie otwieram piekarnika. Później delikatnie go uchylam. Sernik podaję oblany roztopioną czekoladą lub lukrem.
chciałm upiec ten sernik i nie zauwazyłam ze w masie serowej nie ma podane ile masła a w wykonaniu pisze dodaj masło. Jestem w trakcie i niestety dodaje cąłe na oko trudno zobaczymy co wyjdzie …
Dodajemy 1/2 kostki masła do masy serowej. Już uzupełniłam w składnikach.