Ta sałatka z tuńczykiem to zdecydowanie moja ulubiona sałatka. Sałatkę z tuńczykiem przyrządzała moja mama. Często pojawiała się na naszym stole i cała jej miska znikała w mgnieniu oka.
Ja mogłabym jeść tuńczyk na okrągło i w każdej postaci, ale tuńczyk w połączeniu z kukurydzą, ogórkiem i serem smakuję na prawdę dobrze.
Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się na wiele okazji. Jest idealna na urodziny, imprezę, ale również doskonale smakuje z chrupiącą kromką świeżego chleba lub bułką. Ta sałatka może i nie jest najbardziej dietetyczna, ale za to można ją bardzo szybko wykonać i smakuje pysznie.
Sałatka z tuńczykiem przepis
- puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym,
- puszka kukurydzy,
- 4 średnie ogórki konserwowe,
- 100 g sera żółtego,
- 2 łyżki stołowe majonezu.
Porada 1. Do sałatki z tuńczyka wybieram zawsze tuńczyka w kawałkach, a nie sałatkowego. Kawałki tuńczyka tylko delikatnie rozdrabniam, tak aby w sałatce było czuć kawałki tuńczyka.
Porada 2. Sałatkę można również doprawić odrobiną soli pieprzu.
Sałatka z tuńczykiem – krok po kroku
Krok 1
Odcedzam tuńczyka i wsypuję go do miski. Delikatnie go rozdrabniam łyżką, tak aby pozostały widoczne kawałki.
Krok 2
Odcedzam kukurydzę i dodaję do tuńczyka.
Krok 3
Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę i dodaję do miski. Ser kroję w drobną kostkę (lub trę na tarce jeśli mam ser w kawałku) i dodaję do miski.
Krok 4
Dodaję 4 łyżki majonezu i mieszam wszystkie składniki. Gotowe!
Skomentuj ten przepis kulinarny!