Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji, którą możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Pyszny dodatek do obiadu!
Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji to sałatka, którą możecie przetrzymywać w lodówce do 3-ch miesięcy. U nas znika zazwyczaj szybciej. Słoików nie trzeba pasteryzować.
Do jej przygotowania potrzeba białej kapusty, marchewki, natki pietruszki, pora, cebulę, paprykę czerwoną i białą. Z podanych poniżej składników wychodzą mi 3-4 słoiki (w zależności od ich wielkości). Ja zawsze przygotowuję sobie kilka słoików i podaję do dodatek do obiadu.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Sałatka warzywna w słoiku przepis
- 1 kg białej kapusty,
- 2 marchewki,
- natka pietruszki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula,
- kawałek pora ok. 20 cm,
- 1/3 szklanki cukru.
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/3 szklanki octu,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sałatka warzywna w słoiku – krok po kroku
Krok 1
Białą kapustę szatkuję, marchewki obieram i trę na tarce, cebulę kroję w drobną kostkę, pora przekrawam wzdłuż i tnę na plasterki, papryki kroję w drobne kawałki, natkę pietruszki siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do dużej miski i wsypuję cukier. Mieszam i odstawiam na 1 godzinę.
Krok 2
W tym czasie przygotowuję zalewę. Gotuję olej, ocet, wodę, cukier i sól.Po zagotowaniu zalewy odstawiam ją, aby ostygła.
Krok 3
Po godzinie wlewam zimną zalewę do miski z warzywami i mieszam. Warzywa przekładam do słoików i zakręcam. Przechowuję w lodówce do 3-ch miesięcy.
zrobilam kilka dni temu. wczoraj skosztowalam i zjadlam caly sloik, taka dobra 😀
super, na pewno wypróbuję
Super przepis! Zjadamy ja od tygodnia do obiadu. Raz się zrobi do słoików i można korzystać przez dłuższy czas!
Czy zamiast papryki białej mogę dodać zieloną?
Tak, możesz dodać.
Koniecznie muszę wypróbować tą sałatkę!