Rolady śląskie to na śląsku typowe niedzielne lub świąteczne danie. Z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą niezwykle zgrane połączenie!
Rolady śląskie to zrazy z mięsa wołowego. Jak wiele śląskich dań nie ma na nie ściśle określonego przepisu. W różnych miastach i domach przygotowują je na różne sposoby. Ja pokażę Wam przepis jak przyrządzamy śląskie rolady w moim rodzinnym domu. Takie rolady robiła moja mama, tata czy babcia. Teraz robię je ja i mój mąż bardzo je lubi!
Śląskie rolady najlepiej smakują z kluskami śląskimi lub tartymi (ciemnymi) oraz kapustą modra lub zasmażaną. Mi zawsze kojarza się z niedzielnym obiadem. Do teraz lubię wracać na roladki do rodzinnego domu. Zawsze smakują wyśmienicie!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Rolady śląskie przepis
- mięso wołowe na rolady,
- boczek,
- cebula,
- musztarda sarepska,
- papryka,
- czosnek,
- sól i pieprz.
Rolady śląskie – krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę siekam w kostkę. Mięso kroję w cienkie plastry (ok. 1 cm) w poprzek włókien. Rozbijam mocno mięso tłuczkiem i układam obok siebie na desce.
Krok 2
Rozbite mięso smaruję musztardą, przyprawiam solą i pieprzem. Posypuję papryką i czosnkiem granulowanym. Następnie posypuje pokrojonym boczkiem i cebulą. Zawijam w roladkę i zawiązuje nitką.
Krok 3
Na patelnię wlewam odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładę roladki. Zarumieniam chwilę z obu stron, tak by mięso się „zamknęło”. Następnie zalewam wodą i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu ok 2 godziny (aż mięso będzie miękkie). Ściągam nitki. Podaję z kluskami śląskimi i kapustą.
Jeszcze nigdy nie robiłem rolad śląskich. Koniecznie muszę wypróbować. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się dosyć prosty!
Aż ślinka cieknie!