Roladki z szynką i szpinakiem to pomysł na wyjątkowy obiad. Wyglądają i smakują przepysznie.
Roladki z szynką parmeńską i szpinakiem to pyszne połączenie kurczaka, szpinaku i szynki parmeńskiej. Roladki stały się pomysłem i przepisem na obiad do którego często wracamy.
Nie są trudne do wykonania, a smak, który powstaje z połączenia kurczaka, szpinaku i szynki jest wyjątkowy. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy ryżem.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Roladki z szynką i szpinakiem przepis
- filet z piersi kurczaka,
- szpinak (najlepiej świeży),
- ser gouda,
- szynka parmeńska lub szwarcwaldzka,
- 1 łyżka masła,
- czosnek,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz.
Roladki z szynką parmeńską i szpinakiem – krok po kroku
Krok 1
Świeży szpinak myję i osuszam. Kroję na mniejsze kawałki. Na patelnie daję łyżkę masła. Na roztopione masło wrzucam posiekane 2 ząbki czosnku i kawałek pokrojonej w kostkę cebuli. Smażę chwilkę następnie wrzucam pokrojony szpinak. Smażę chwilkę, aż „zwiędnie” i znacząco zmniejszy swoją objętość. Dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli w patelni jest dużo sosu delikatnie odparowuje.
Krok 2
Piersi z kurczaka myję i osuszam. Ucinam ewentualne włókna i kostki. Nadcinam grubszą część i rozbijam na cienkie filety.
Na foli spożywczej kładę obok siebie 2 plastry szynki parmeńskiej. Na szynkę nakładam rozbity filet z kurczaka. Następnie kładę 1 cienki plaster sera gouda. Na ser daje szpinak (odsączony z nadmiaru soku, ale nie powinien być też za wysuszony). Roladki zawijam w foli. Można je wstawić zawinięte do lodówki albo od razu upiec.
Krok 3
Roladki wyjmuję z foli i kładę w naczyniu żaroodpornym. Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 0 C bez termoobiegu. Pierwsze 10 minut piekę pod przykryciem. Następnie zdejmuje pokrywkę. Podaję z ziemniaczkami lub makaronem polanym sosem z roladek.
Skomentuj ten przepis kulinarny!