Fajny przepis?

Roladki z szynką i szpinakiem

Roladki z szynką i szpinakiem to pomysł na wyjątkowy obiad. Wyglądają i smakują przepysznie.

Roladki z szynką parmeńską i szpinakiem to pyszne połączenie kurczaka, szpinaku i szynki parmeńskiej. Roladki stały się pomysłem i przepisem na obiad do którego często wracamy.

Nie są trudne do wykonania, a smak, który powstaje z połączenia kurczaka, szpinaku i szynki jest wyjątkowy. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy ryżem.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Roladki z szynką i szpinakiem

Roladki z szynką i szpinakiem przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Składniki:
  • filet z piersi kurczaka,
  • szpinak (najlepiej świeży),
  • ser gouda,
  • szynka parmeńska lub szwarcwaldzka,
  • 1 łyżka masła,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Roladki z szynką parmeńską i szpinakiem – krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak myję i osuszam. Kroję na mniejsze kawałki. Na patelnie daję łyżkę masła. Na roztopione masło wrzucam posiekane 2 ząbki czosnku i kawałek pokrojonej w kostkę cebuli. Smażę chwilkę następnie wrzucam pokrojony szpinak. Smażę chwilkę, aż „zwiędnie” i znacząco zmniejszy swoją objętość. Dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli w patelni jest dużo sosu delikatnie odparowuje.

Krok 2

Piersi z kurczaka myję i osuszam. Ucinam ewentualne włókna i kostki. Nadcinam grubszą część i rozbijam na cienkie filety.

Na foli spożywczej kładę obok siebie 2 plastry szynki parmeńskiej. Na szynkę nakładam rozbity filet z kurczaka. Następnie kładę 1 cienki plaster sera gouda. Na ser daje szpinak (odsączony z nadmiaru soku, ale nie powinien być też za wysuszony). Roladki zawijam w foli. Można je wstawić zawinięte do lodówki albo od razu upiec.

Krok 3

Roladki wyjmuję z foli i kładę w naczyniu żaroodpornym. Piekę ok 20 minut w temperaturze 180 0 C bez termoobiegu. Pierwsze 10 minut piekę pod przykryciem. Następnie zdejmuje pokrywkę. Podaję z ziemniaczkami lub makaronem polanym sosem z roladek.

Roladki z szynką i szpinakiem

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałata z jogurtem

Sałata masłowa z dodatkiem kremowego jogurtu naturalnego to pyszny dodatek do obiadu, który przygotujesz w kilka minut!

Zamknij