Risotto ze szpinakiem to pomysł na szybki i pyszny obiad. Idealne na ciepło z duża ilością czosnku i gałki muszkatołowej!
Podobno ludzi dzieli się na tych, którzy kochają szpinak i tych, którzy go nie cierpią. Nasza rodzina należy zdecydowanie do szpinakożerców. Lubimy szpinak chyba pod każdą postacią. Często pojawia się on u nas w domu.
Dziś polecam Wam przepis na szybkie risotto ze szpinakiem . To pomysł na szybki obiad. Najlepiej smakuje ze świeżym szpinakiem i ryżem arborio. Nie może zabraknąć w nim czosnku i gałki muszkatołowej.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu! Wszystkie mamy zapraszam na mój blog parentingowy lecibocian.pl – na którym przekonuję, że fajnie być mamą!
Risotto ze szpinakiem przepis
- 250 gram świeżego szpinaku,
- 100 g ryżu arborio,
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek cebula,
- masło,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Risotto ze szpinakiem – krok po kroku
Krok 1
W rondelku roztapiam łyżkę masła. Dodaję pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę. Podsmażam minutę. Następnie dodaję umyty i pokrojony w kawałki szpinak (jeśli korzystacie ze szpinaku baby nie trzeba go kroić). Dodaję 2 szczypty gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Duszę minutę.
Krok 2
Dodaję ryż i mieszam. Zalewam 1 szklanką wody i gotuję ok 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Podaję z kurczakiem lub łososiem. Smacznego!
Uwielbiam takie lekkie dania. Wygląda pysznie!