Racuchy z jabłkami
Fajny przepis?

Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

Tym razem coś na słodko. Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem z dodatkiem cynamonu. Brzmi pysznie i tak też smakuje. To sposób, w który najczęściej przyrządzam racuchy. Są lekko wyrośnięte, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Racuchy z jabłkami, rodzynkami wzbogacam odrobiną cynamonu, który dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu, a przede wszystkim doskonale komponuje się z jabłkami. Przyznam się Wam, że zawsze smażę racuchy w 2 wersach. Jedną z dodatkiem rodzynek, a drugą bez, ponieważ u nas w domu nie każdy przepada za rodzynkami. Na szczęście rodzynki można dodać do ciasta w ostatniej chwili. Czasami wsypuję je nawet na ciasto wylane już na patelnię.

Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem są fajnym pomysłem na obiad na słodko, jak i podwieczorek. Ja osobiście podaję do nich jeszcze odrobinę wiśniowej konfitury. Smakuje to wybornie.

Racuchy z jabłkami przepis

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: dla 4-5 osób
Składniki:
  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki maślanki lub kefiru,
  • 1 jajko,
  • cynamon,
  • rodzynki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy,
  • cukier puder.

Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – krok po kroku

Krok 1

Jabłka myję i obieram ze skóry. Trę na tarce o grubych oczkach (można również pokroić jabłka na kawałki).

Krok 2

Do miski wsypuję mąkę, cukry, proszek do pieczenia i dodaję mleko, maślankę, jajko. Całość mieszam przy pomocy trzepaczki lub drewnianej łyżki aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Krok 3

Do ciasta dodaję starte jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu i garść rodzynek. Całość mieszam łyżką.

Krok 4

Na patelnię wlewam olej rzepakowy. Na rozgrzany olej nakładam porcję ciasta.

Krok 5

Racuchy podaję posypane cukrem pudrem i łyżką konfitury z wiśniami.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa krem z pieczarek

Krem z pieczarek to jedna z moich ulubionych kremowych zup. Lubię grzyby pod każdą postacią, a pyszny smak zupy krem...

Zamknij