Tym razem coś na słodko. Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem z dodatkiem cynamonu. Brzmi pysznie i tak też smakuje. To sposób, w który najczęściej przyrządzam racuchy. Są lekko wyrośnięte, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Racuchy z jabłkami, rodzynkami wzbogacam odrobiną cynamonu, który dodaje im wyjątkowego smaku i aromatu, a przede wszystkim doskonale komponuje się z jabłkami. Przyznam się Wam, że zawsze smażę racuchy w 2 wersach. Jedną z dodatkiem rodzynek, a drugą bez, ponieważ u nas w domu nie każdy przepada za rodzynkami. Na szczęście rodzynki można dodać do ciasta w ostatniej chwili. Czasami wsypuję je nawet na ciasto wylane już na patelnię.
Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem są fajnym pomysłem na obiad na słodko, jak i podwieczorek. Ja osobiście podaję do nich jeszcze odrobinę wiśniowej konfitury. Smakuje to wybornie.
Racuchy z jabłkami przepis
- 3 średniej wielkości jabłka,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki maślanki lub kefiru,
- 1 jajko,
- cynamon,
- rodzynki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie),
- olej rzepakowy,
- cukier puder.
Racuchy z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – krok po kroku
Krok 1
Jabłka myję i obieram ze skóry. Trę na tarce o grubych oczkach (można również pokroić jabłka na kawałki).
Krok 2
Do miski wsypuję mąkę, cukry, proszek do pieczenia i dodaję mleko, maślankę, jajko. Całość mieszam przy pomocy trzepaczki lub drewnianej łyżki aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Krok 3
Do ciasta dodaję starte jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu i garść rodzynek. Całość mieszam łyżką.
Krok 4
Na patelnię wlewam olej rzepakowy. Na rozgrzany olej nakładam porcję ciasta.
Krok 5
Racuchy podaję posypane cukrem pudrem i łyżką konfitury z wiśniami.
Polecam smażenie racuchów na oleju kokosowym. Zrobiłam tak, gdy skończył się rzepakowy. Racuchy nabrały dodatkowego ,,czegoś”
O tak! Olej kokosowy jest genialny!