Placki z ricottą
Fajny przepis?

Placki z ricottą

Puszyste i delikatne placki z ricottą. Są na prawdę przepyszne!

Te placki z ricottą już dawno skradły moje serce. To przepis na jedne z bardziej delikatnych i puszystych placków, które jadłam. Są leciutkie, delikatne i smakują trochę jak ciepłe serniczki. Równie dobrze smakują z cukrem pudrem jak i owocami! Możecie je również podać z syropem klonowym, czy ulubioną domową konfiturą. Tak na prawdę z każdym dodatkiem będą smakować bardzo dobrze.

Pulchne placuszki są idealne na śniadanie i obiad. Polubią je i dorośli i dzieci. Polecam Wam je serdecznie!

Chcesz wiedzieć pierwszy o nowych przepisach – dołącz do mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Placki z ricottą przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Liczba porcji: dla 2-3 osób
Składniki:
  • 250 g ricotty,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Placki z ricottą – krok po kroku

Krok 1

Przygotowuję 2 miski. W pierwszej wbijam białka, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miksuję ricottę, mąkę, mleko, żółtka, cukier i proszek. Następnie dodaję piane białkową i miksuję krótko na małych obrotach tylko do połączenia się składników.

Krok 2

Patelnię smaruję pędzelkiem odrobiną tłuszczu (u mnie olej rzepakowy). Na rozgrzaną patelnię dodaję 1 łyżkę ciasta i smażę z obu stron po ok. 1 minutę. Placki z ricottą podaję z owocami np. borówką amerykańską. Można je również podać z dżemem, konfiturą, cukrem czy syropem klonowym. Smacznego!

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Placki z ricottą

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pieczone bataty
Pieczone bataty

Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami. Zdrowo, lekko i bardzo słodko!

Zamknij