Puszyste i delikatne placki z ricottą. Są na prawdę przepyszne!
Te placki z ricottą już dawno skradły moje serce. To przepis na jedne z bardziej delikatnych i puszystych placków, które jadłam. Są leciutkie, delikatne i smakują trochę jak ciepłe serniczki. Równie dobrze smakują z cukrem pudrem jak i owocami! Możecie je również podać z syropem klonowym, czy ulubioną domową konfiturą. Tak na prawdę z każdym dodatkiem będą smakować bardzo dobrze.
Pulchne placuszki są idealne na śniadanie i obiad. Polubią je i dorośli i dzieci. Polecam Wam je serdecznie!
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowych przepisach – dołącz do mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Placki z ricottą przepis
- 250 g ricotty,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Placki z ricottą – krok po kroku
Krok 1
Przygotowuję 2 miski. W pierwszej wbijam białka, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miksuję ricottę, mąkę, mleko, żółtka, cukier i proszek. Następnie dodaję piane białkową i miksuję krótko na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Krok 2
Patelnię smaruję pędzelkiem odrobiną tłuszczu (u mnie olej rzepakowy). Na rozgrzaną patelnię dodaję 1 łyżkę ciasta i smażę z obu stron po ok. 1 minutę. Placki z ricottą podaję z owocami np. borówką amerykańską. Można je również podać z dżemem, konfiturą, cukrem czy syropem klonowym. Smacznego!
Skomentuj ten przepis kulinarny!