Placek ze śliwkami i kruszonką to ciasto, które musicie upiec w sezonie śliwkowym. Kruche ciasto, chrupiąca kruszonka i lekko kwaśne śliwki to musi być pyszne!
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką to moje ulubione ciasto ze śliwkami. Uwielbiam kruszonkę pod każdą postacią, a w połączeniu ze śliwkami smakuje przepysznie. Trochę miałam problem ze zrobieniem mu zdjęcia, bo w ciągu nocy zniknęła praktycznie cała jego blacha!
Ciasto jest proste do wykonania. Polecam Wam do niego śliwki węgierki, które są lekko kwaśne i doskonale komponują się z słodką kruszonką.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Placek ze śliwkami i kruszonką
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 185 g masła,
- 3 duże żółtka,
- 1 łyżka wody,
- śliwki węgierki,
- powidła śliwkowe.
- 185 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 125 g masła,
- cukier waniliowy.
Placek ze śliwkami i kruszonką – krok po kroku
Krok 1
Zagniatam składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, żółtka i wodę. Ciasto chłodzę w lodówce 1 godzinę.
Krok 2
Ciasto wylepiam na blasze. Nakłuwam je widelcem. Wkładam do nagrzanego do 180 0 C piekarnika i piekę, aż będzie lekko złociste, ok 15-20 minut. Ciasto lekko ostudzam.
Krok 3
W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Do miski wrzucam składniki sypkie: mąkę i cukry. Masło roztapiam w rondelku. Gorące masło wlewam do miski i mieszam wszystkie składniki, aż do połączenia. Można to zrobić łyżką.
Krok 4
Przestudzone ciasto smaruję powidłami śliwkowymi. Na nie układam wydrylowane i przecięte na pół śliwki (skórką do dołu). Śliwki posypuję kruszonką. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę 30-40 minut, aż do momentu zarumienienia się kruszonki.
Mmm, wygląda apetycznie
NIE MA TO JAK KRUCHE CIACHO DO KAWY