Przepis na pyszne pizzerinki z chorizo i cheddarem. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. I bardzo wyraziste w smaku!
Nasz dom to trochę taka domowa pizzeria. Pieczenie pizzy podobno całkiem nieźle mi wychodzi. Lubię piec w domu pizzę. Mimo, że piekę ją w zwykłym piekarniku moim zdaniem smakuje całkiem nieźle.
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie mini pizzerinki . Szybkie, bo bez przygotowaniu sosu pomidorowego. To doskonały przepis, gdy o 21 przychodzi Ci smak na pizzerinki. Można do nich użyć domowego ketchupu lub sosu pomidorowego. Nawet ze zwykłym ketchupem pizzerinki wychodzą przepyszne! Ja dodałam do nich chorrizo i cheddara. Połączenie mocne w smaku i wyraziste.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Pizzerinki z chorizo i cheddarem – przepis
- kawałek kiełbasy Chorizo,
- 100 g sera cheddar,
- 50 g sera gouda,
- ketchup.
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 1 szklanka letniej wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 20 g świeżych drożdży lub 10g suchych,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Pizzerinki z chorizo i cheddarem – krok po kroku
Krok 1
Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, odrobinę soli, oliwę. Do szklanki wlewam ciepłą wodę. Połowę wody wlewam do miski z mąką. Do wody, która została w szklance dodaję drożdże i cukier. Mieszam, aż drożdże się zmieszają z wodą. I wlewam do miski. Mieszam ciasto łyżką i później je wyrabiam kilka minut. Ciasto dzielę na 6 części. Z każdej części tworzę kulkę. Na ręce wlewam odrobinę oliwy i obsmarowuję kulkę ciasta. Następnie wkładam do miski i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Krok 2
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Biorę wyrośnięte kawałki ciasta. Każdą kulkę spłaszczam i układam na blachę. Ciasto smaruję odrobiną ketchupu. Posypuję startymi serami. Na wierzch kładę cienkie plastry Chorizo. Posypuję odrobiną ziół prowansalskich.
Krok 3
Pizzzerinki wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C. Piekę je z termoobiegiem ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby pozbyć się z niego nadmiaru pary. Podaję z sosem czosnkowym. Smacznego!
Uwielbiam <3
Pysznie wyglądają
Polecam, bo również pysznie smakują!