Pizzerinki z chorizo i cheddarem
Fajny przepis?

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Przepis na pyszne pizzerinki z chorizo i cheddarem. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. I bardzo wyraziste w smaku!

Nasz dom to trochę taka domowa pizzeria. Pieczenie pizzy podobno całkiem nieźle mi wychodzi. Lubię piec w domu pizzę. Mimo, że piekę ją w zwykłym piekarniku moim zdaniem smakuje całkiem nieźle.

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie mini pizzerinki . Szybkie, bo bez przygotowaniu sosu pomidorowego. To doskonały przepis, gdy o 21 przychodzi Ci smak na pizzerinki. Można do nich użyć domowego ketchupu lub sosu pomidorowego. Nawet ze zwykłym ketchupem pizzerinki wychodzą przepyszne! Ja dodałam do nich chorrizo i cheddara. Połączenie mocne w smaku i wyraziste.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Pizzerinki z chorizo i cheddarem – przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 10-12 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C z termoobiegiem
Liczba porcji: 6 pizzerinek
Dodatki:
  • kawałek kiełbasy Chorizo,
  • 100 g sera cheddar,
  • 50 g sera gouda,
  • ketchup.
Ciasto na pizzerinki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 20 g świeżych drożdży lub 10g suchych,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

Pizzerinki z chorizo i cheddarem – krok po kroku

Krok 1

Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, odrobinę soli, oliwę. Do szklanki wlewam ciepłą wodę. Połowę wody wlewam do miski z mąką. Do wody, która została w szklance dodaję drożdże i cukier. Mieszam, aż drożdże się zmieszają z wodą. I wlewam do miski. Mieszam ciasto łyżką i później je wyrabiam kilka minut. Ciasto dzielę na 6 części. Z każdej części tworzę kulkę. Na ręce wlewam odrobinę oliwy i obsmarowuję kulkę ciasta. Następnie wkładam do miski i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Krok 2

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Biorę wyrośnięte kawałki ciasta. Każdą kulkę spłaszczam i układam na blachę. Ciasto smaruję odrobiną ketchupu. Posypuję startymi serami. Na wierzch kładę cienkie plastry Chorizo. Posypuję odrobiną ziół prowansalskich.

Krok 3

Pizzzerinki wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C. Piekę je z termoobiegiem ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia otwieram piekarnik, aby pozbyć się  z niego nadmiaru pary. Podaję z sosem czosnkowym. Smacznego!

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Pizzerinki z chorizo i cheddarem

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placki z ricottą
Placki z ricottą

Puszyste i delikatne placki z ricottą. Są na prawdę przepyszne!

Zamknij